Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så håller du grannens katt borta från tomten

/

Fram till 1987 hade jakträttsinnehavare laglig rätt skjuta ihjäl en katt som uppehöll sig utanför sin egen tomt.
Den rättigheten finns inte kvar, men det är fullt tillåtet att ge katten upprepade kallduschar med trädgårdsslangen. Det finns också andra knep för den som inte vill ha ovälkomna toalettbesökare.

Annons

Med våren kommer värmen, men inte sällan också problemet med grannkatter som uträttar sina behov i trädgårdar och klättrar på stolsdynor.

Många reagerar genom att bli arga på kattens ägare – som i ärlighetens namn inte kan göra så mycket mer än att erbjuda en kattlåda utomhus.

– Man kan dressera katter, men har den väl börjat gå på andras tomter är det kört, säger miljöinspektör Niclas Sundstedt.

Efter en dom i miljödomstolen 2002 har katter laglig rätt att använda vilken tomt de vill som toalett.

Samtidigt säger lagen om tillsyn av hundar och katter att djuren "ska hållas under sådan tillsyn att de inte orsakar skada eller avsevärd olägenhet", men enligt domen är inte kattskit att betrakta som en sådan olägenhet.

De som har klagomål på katter ska i första hand vända sig till kommunens miljökontor, som då gör en bedömning om störningen, enligt miljöbalkens mening, kan bedömas som en "olägenhet för människors hälsa".

Miljödomstolens prejudikat ger dock kommunerna inget eller litet handlingsutrymme.

– Som lagen ser ut är det väldigt svårt för oss att göra något. Det vi kan göra är att komma med tips, säger Niclas Sundstedt.

Med andra ord är det upp till var och en att freda sin trädgård.

Flera olika kommuner tipsar på sina respektive hemsidor om vad man kan göra. Att spola vatten på katten så fort den kommer in på tomten är sådant knep.

Men det är inte helt riskfritt att plocka fram vattenslangen och spruta mot grannens katt. Det gäller att vara försiktig. Den som skadar katten riskerar att dömas till böter eller fängelse i upp till två år för djurplågeri.

I zooaffärer och trädgårdsbutiker kan man även köpa olika medel som sägs ha en avskräckande effekt.

– Något som har fungerat för en del är att lägga ut citrusskal. Katterna tycker inte om citrusdoft, tipsar Niclas Sundstedt.

Vissa kommuner lånar också ut så kallade kattskrämmor, som med ett för katten obehagligt ultraljud ska hålla den borta från trädgården.

Hampus Petersson / TT

Mer läsning

Annons