Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så skimrande blir aldrig Navet

/

Annons

På tal om skönhetsrådet som ska "lyfta Sundsvall", var väl Reinhold Hellgren (C) inte helt ute och simmade, när han uttalade sig i veckan om att Sveriges Televisions lokaler i inre hamnen borde vara en restaurang.

Bolagsverkets torrdockade Finlandsfärjor är klassiska skräckexempel på taskigt ritade lokala byggnader, liksom pepparkakshusen.

Krönikör Nygren kan inte se Mittuniversitetets grandiosa uppenbarelse utan att föreställa sig att det området egentligen borde ha varit bostäder.

Liksom att Nordea-huset skulle göra sig utmärkt som hotell.

Och Stadshuset bli lika utmärkt som kulturellt allaktivitetshus.

SVT-huset skulle bli en elegant belägen sommarrestaurang, med utsikt över flytetygen i småbåtshamnen, plats för generös uteservering och göra den en gång levande hamnen levande igen på ett halvkontinentalt, tilltalande sätt.

Mittuniversitetets område ska vi bara inte prata om – där skulle bostadsrätter varvas med hyreslägenheter och ett äldreboende, lämpligt nog på den plats där Sundsvalls vagga stod. Plats för minst en kvarterskrog, gärna charmigt enkel som avsomnade Grönborgs. Trampbåts-avstånd till city. Femrummare varvat med enklare ungdomslyor. Oslagbar närmiljö. Ett par handgranatskast till Himlabadet.

I stället blev det lyxbås för plugghästar. Mer inspirerande studiemiljö får man leta efter.

Nordea, som skurit ner på lokalerna för vanliga småkunder som vill göra enklare bankärenden så att det påminner om en bussvänthall på rumänska landsbygden, kan lika gärna ta steget fullt ut och sälja kåken till hotellverksamhet. Pampig byggnad, utsikt över Vängåvan, perfekt läge mitt i city. Vängåvan Hotell och konferenscenter. 

Perfekt läge har onekligen även Stadshuset, och skulle kunna få en folkligare uppgift om man flyttade på näringlivsbyråkrater och turistbyrå och i stället gjorde om till ett allaktivitetshus för Sundsvallsborna. Given ny adress för Pipeline. En bemannad lekavdelning á la den i Birsta city för småttingar medan deras föräldrar förgyller butiksomsättningen i Stenstan. Konstutställningar. Ett musikkafé där en kopp java och en mazarin inte ska kosta som en dagens på Torget. En pub. You name it – Stadshuset har hur många möjligheter som helst.

Men så skimrande blir aldrig Navet, om krönikören uttrycker det så.

Navet skulle förresten göra sig bäst som en förlängning av bilparkeringen vid Fisktorget. Stadsbussarna skulle kunna utgå från plattan bakom Kulturmagasinet i stället. Bingo för alla cityshoppare som klagar på för få p-platser. Och givetvis skulle det vara gratis tvåtimmarsparkering.

Allt för att blåsa liv i ett döende city.

Lite symbolisk lustgas skulle onekligen behövas.

Mer läsning

Annons