Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så tar ST plats i lokalsamhället

Hur stor plats har den lokala nyhetsförmedlaren i lokalsamhället? Och hur stor plats ska den ta?

Annons

Det är frågor som ibland dyker upp, särskilt när lokaltidningen rapporterat något som upplevs som negativt för den omskrivna.

Ni har ju ett ansvar för att Sundsvallsregionen ska uppfattas positivt, brukar det heta.

Mitt raka svar lyder förenklat: Den lokala nyhetsförmedlarens roll är att lyfta fram positiva exempel som inspirerar andra. Men vår roll är också att peka på brister eller blottlägga felaktigheter så att ansvariga kan rätta till dessa. Gör vi det bra – då bidrar vi till att Sundsvallsregionen blir en bättre plats att bo och verka på.

Jag menar, om inte vi granskar makten och om vi inte är en garant för det öppna samhället – vem ska då avslöja korruption, mygel eller annat som företag eller makthavare vill hålla hemligt?

Om inte vi inte har en granskande och fri press – vilket samhället kommer det att leda till?

Men det finns fler sätt att bidra. ST vill också vara navet i den lokala debatten. Här tyckte vi det fanns en lucka, när vi för drygt ett år sedan skapade #sundsvalltycker. Tanken var en mötesplats där medborgarna – våra läsare – kunde möta politiker, och i det samtalet skulle idéer och tankar födas.

Första året var det en ren valsatsning. Och även om det nu stundar ett extra val väljer vi att ta konceptet #sundsvalltycker vidare.

Debatterna blev succéer. I princip fullsatt varje gång, många följer debatten live via ST.nu och mängden journalistik som fötts ur debatterna är imponerande. Men viktigast av allt är mötet mellan människor.

I veckan hölls en debatt om drogsituationen i regionen. Det är trist att den behövs, men rapporter från myndigheter och vittnesmålen i medierna tyder på ett växande problem. Vår prisade satsning #drogkampen är ett sådant exempel där drogerna och deras konsekvenser blev tydliga för många. Samhällsproblemet har diskuterats flitigt sedan dess.

Debatten på tisdagskvällen bjöd inte på några revolutionerande besked. Men en av de viktigaste signalerna som kom fram är just att det behövs mer samverkan för att närma sig en lösning. Därför var debatten viktig. Ur debatt och samtal kan mer samverkan födas. Drogfrågan har förts högre upp på dagordningen.

På andra sidan av skalan finns trivsamheter. Det krävs också för att en plats ska bli bättre att bo och verka på.

Under lördagen hoppas vi på att slå ett världsrekord i Sundsvall, genom det stora fackeltåg som ska tåga över Sundsvallsbron.

Ännu en viktig sak att enas kring – där vi som lokal nyhetsförmedlare kan vara med och bidra. Vi träffas, umgås och får en gemensam berättelse om när vi tillsammans satte världsrekord.

Förhoppningsvis kan detta fackeltåg sprida lite ljus i decembermörkret.

Trevlig helg!

Mer läsning

Annons