Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saab kan överleva långsiktigt i Trollhättan

Den man som suttit anhållen för dubbelmordet i Linköping släpptes på tisdagskvällen. Enligt Statens kriminaltekniska laboratorium stämmer mannens DNA inte med proven från mordplatserna.
Svaret på frågan om Trollhättan eller Rüsselsheim tycks inte längre vara antingen eller utan både och.
I samband med att General Motors på tisdagen gav officiellt besked om att Saab ska bygga den nya Cadillacen talades det mer om att fördela produktion mellan fabrikerna än tidigare — oavsett hur det går med mellanklassbilarna.

Annons
 Han försattes omedelbart på fri fot, säger mannens advokat Leif Silbersky till DN.
Det var i måndags som mannen, som är i 35-årsåldern, greps och anhölls i Göteborg skäligen misstänkt för att ha knivmördat en 8-årig pojke och en 56-årig kvinna på öppen gata i Linköping i fjol.
Mannen, som inte tidigare är straffad, bodde i Linköping när morden begicks och flyttade sedan till Göteborg.
Hans namn var ett av många som nämnts i den mängd av tips som utredarna fått och bearbetat. För en tid sedan blev hans namn högintressant för mordutredarna.
 Det kom fram uppgifter som gjorde att vi kallade honom till förhör i Göteborg i går (måndag) och därefter anhöll honom, säger Pia Thevselius, kriminalinspektör och presstalesman vid polisen i Östergötland, till TT.
Den anhållne fördes till Linköping under natten mot tisdagen och förhördes. Han nekade till brott.
Polisens förhoppning var att mannens DNA skulle kunna knytas till det blod som fanns på den kniv som hittades vid mordplatsen. Det skulle också jämföras med DNA som fanns på den mössa som upptäcktes vid en affär en bit därifrån.
Men Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) kunde inte hitta någon koppling och mannen släpptes 18.15 på tisdagskvällen.
Därmed släcktes många förhoppningar om att morden skulle vara på väg att klaras upp efter 4,5 månaders utredning. Det var på morgonen den 19 oktober i fjol som en 8-årig pojke och en 56-årig kvinna attackerades och dödades av en knivbeväpnad man i bostadsområdet Kanberget i Linköping.
Kort efter dubbelmordet i Linköping såg utredningsläget relativt ljust ut. Utredarna hade hittat ett mordvapen och ett tiotal vittnen hade sett mördaren lämna platsen.
Men signalementen drog åt skilda håll och ett intensivt spaningsarbete gav få uppslag.
19 oktober 2004: Sex minuter i åtta på morgonen får SOS Alarm larm om ett knivöverfall i hörnet av Karl Dahlgrensgatan och Åsgatan i Linköping. En åttaårig pojke och en 56-årig kvinna dödades.
21 oktober: Polisen bekräftar att den funnit en kniv vid mordplatsen, samt en mössa i ett tidningsställ.
1 november: Polisen gör en resultatlös DNA-spårning på blodspår.
15 november: Polisen går ut med signalement på en man i 20-årsåldern som iakttogs inte långt från mordplatsen på morddagen.
20 november: Polisen vädjar till anställda och studenter på Linköpings universitet att lämna information som kan ha med mordet att göra. Senare besöker utredare universitetet.
9 februari 2005: Ett vittne berättar om en man som iakttogs efter morden. Han var klädd i en beige, ribbstickad polotröja som polisen senare sprider en rekonstruerad bild på. Flera tips om personer som kopplas till tröjan börjar komma in till polisen.
28 februari: En man i 35-årsåldern grips och anhålls i Göteborg; skäligen misstänkt för att ha knivmördat pojken och kvinnan.
1 mars: Mannen förhörs och släpps senare.
(TT)
 Vi vill vara flexibla och bygga bilar där vi har outnyttjad kapacitet, säger Carl-Peter Forster, operativ chef för GM Europa.
 Det betyder att vi kommer att bygga bilar både i Rüsselsheim och Trollhättan, fortsätter Forster som understryker att båda fabrikerna har stora möjligheter att förbättra sin effektivitet.
Därmed blir båda också perfekt anpassade för att bygga andra bilar än deras basproduktion.
Forsters uttalande på bilsalongen i Genève måste tolkas som att produktionen i Trollhättan är säkrad för många år framöver.
Valet av Trollhättan som tillverkningsort för nya Cadillac BLS välkomnas av Saabchefen Peter Augustsson.
 Det är väldigt positivt för verksamheten i Sverige att parallellt med tillverkningen av Saab-bilar också få producera Cadillac. Det gör att vi får ett bättre kapacitetsutnyttjande, säger Augustsson till TT.
När produktionen av nya Saab 9-3 kombi kör i gång efter semestern handlar det om 35 000 bilar om året. Kring årsskiftet börjar sedan tillverkningen av Cadillac.
Augustsson talar om 8 00010 000 bilar om året inledningsvis för Cadillac. Men några personalökningar är dock inte aktuella. Tvärtom genomförs aviserade minskningar med uppåt 500 anställda.
 De kraftiga effektiviseringarna fortsätter med 1015 procent om året, vilket innebär att vi kan bygga lika många fler nya bilar per år.

Mer läsning

Annons