Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sahlin vill ha offentliga bostadsförmedlingar

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin vill återinföra offentliga bostadsförmedlingar. Nästa vår kommer ett lagförslag som applåderas av Hyresgästföreningen.

Annons
Mona Sahlin vill skärpa bostadsförsörjningslagen genom att införa ett krav på kommunerna att ha en offentlig bostadsförmedling, antingen tillsammans med flera kommuner i en region eller var för sig.
 Det ger inte fler lägenheter, men för dem som är svagast på bostadsmarknaden är en offentlig bostadsförmedling ett viktigt hjälpmedel, säger Stefan Engström, pressekreterare hos Mona Sahlin.
"Det är bra att bostadsmarknaden får ett större inslag av öppenhet och tydliga regler. Dagens smyg- och mygelmarknad är ett hinder för dem som saknar kontakter eller pengar", skriver Barbro Engman, förbundsordförande i Hyresgästföreningen i en kommentar.
Engman anser att kraven på de bostadssökande i dag är tuffa och sätts godtyckligt av hyresvärdar vilket i sin tur kan ge utrymme för diskriminering.
Den risken vill Mona Sahlin minska genom att införa en ny lag som ska ge kommunerna insyn i hur fastighetsägarna förmedlar sina lediga lägenheter. Till exempel ska fastighetsägarna ange hur många och vilken typ av lägenheter de förmedlar, vilka bostadssökande som inte kvalificerat sig för en lägenhet och vad det i så fall beror på. Den nya lagen ska gälla både privata och kommunala bostadsföretag
Dessutom vill Sahlin ställa krav på att kommunerna kartlägger behovet av bostäder och tar reda på hur bostadssituationen i den egna kommunen ser ut.
Mona Sahlin presenterade sina tankar om de nya lagförslagen på ett seminarium med de kommunägda bostadsföretagens intresseorganisation Sabo och organisationen jagvillhabostad.nu. Däremot sade hon ingenting om sitt tidigare förslag om att återinföra kravet att fastighetsägarna ska lämna varannan hyresrätt till bostadsförmedlingen.
Målsättningen är att en proposition ska kunna lämnas till riksdagen nästa vår.

Mer läsning

Annons