Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saknar helhetssyn i byggbranschen

Under de närmaste tio åren kommer drygt en miljon svenskar att gå i pension. Då är det dags för att bygga en annan sorts bostäder.
Det menar arkitekten Anders Nyquist som sedan länge är bosatt på Björköfjärden i Njurunda.

Annons
Idén om det ekologiska byggandet har funnits med sedan Anders Nyquist började jobba som arkitekt i början av 1960-talet. Några år senare byggdes byn Rumpan vid Björköfjärden. Mitt i den nybyggda byn placerades en gemensam bastu och grillplats.
I det gamla bondesamhället träffades människor i vägskälet och på kyrkbacken. Numera finns det allt färre mötesplatser, säger Anders Nyquist.
Den sociala visionen, att människor ska leva och trivas i bostäder och på arbetsplatser, är en del av det ekologiska byggandet. Men en del som halkat efter i utvecklingen när den rika världens befolkning blir allt äldre.
Idag sitter gamla människor i sina lägenhetsfängelser och tittar på teve och väntar på besök från hemtjänsten. Bostäderna är byggda för att sova i och saknar lokaler för att underlätta social samvaro.
Nu ökar intresset från omvärlden det ekologiska byggandet och den sociala visionen. Snart kommer ett kontorshus att uppföras för en stor byggfirma i Japan. Planerna pågår för att bygga miljö-och människovänliga bostäder.
I Umeå drar staden erfarenheter från det kretsloppsanpassade affärskomplexet i Nydala. Nu ska ett nytt bostadsområde växa fram i anslutning till en närbelägen golfbana. Liksom golfbanan byggs villor och flerfamiljshus med stor hänsyn till naturen.
Det nya är att den sociala visionen sätts i centrum i bostadsområdet Flerfamiljshusen planeras mot en gemensam innergård med balkonger. Gården blir husets nav. Där träffas grannarna och umgås.
Den som vill kan dra sig tillbaka in i sin egen lägenhet med en avskild balkong. Hysa gäster i husets övervåning. Äta i den gemensamma restaurangen eller arbeta på bottenplanen. Vad som ska finnas på den våningen avgörs av de boende i huset.
Det finns en myt som säger att svenskar inte vill umgås. Det är ju vi som skapar förutsättningarna, säger Anders Nyquist.
Bland annat i Göteborg finns redan sådana hus med många gemensamma funktioner som läkar-och fotvård. Meningen är att människor ska kunna bo där tills livets slut. Dyrt? Nej, inte dyrare än att bo i en vanlig lägenhet och betala för viss service.
Men i Sverige är intresset fortfarande svagt. Energiåtgången är lika hög som för fyrtio år sedan.Trots allt tal om Agenda 21 och miljömässigt byggande.
Anders Nyquist menar att det saknas en helhetssyn inom byggbranchen och brist på ansvar för kommande generationer. Det är ju de som både ska ta hand om en förorenad värld och sina gamla föräldrar.Mer läsning

Annons