Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saknar kommunisttiden

Péter Galuska tycker inte att det blivit bättre efter kommunismens fall. ?Jag hade mera ledighet då och fick kort av staten för att åka på semester.

Annons
Som 69-årig pensionär har han svårt att klara ekonomin och fortsätter därför att arbeta. Pensionen motsvarar cirka 2?000 svenska kronor i månaden, lönen han får ut som ornamentplåtslagare ligger på 6?000 kronor.
Folk säger att jag är lycklig för att jag har ett jobb. Den dröm jag har är att få ta det lugnt, men så kommer det aldrig att bli, konstaterar han nyktert utan något självömkande.
För han är ändå ganska nöjd med tillvaron. Hans son, sonhustru och deras fyra barn, 7, 9, 10 och 15 år gamla, har precis flyttat från hans hus till ett eget. Péter har hjälpt till att bygga.
Små barn är ju snälla men så blir de större, säger han och slår ut med de sotiga händerna.
1954 flyttade han 16 år gammal med sin familj till Budapest från Mykos. I hemstaden fanns inga arbeten, det var mycket fattigt och han överlevde genom att arbeta svart som dräng.
I det sönderbombade Budapest fick alla jobb. Péter var utbildad elektriker men blev plåtslagarlärling på det statliga Orcsak som hade hand om allt inom byggnation i landet. Samtidigt studerade han för att kunna avancera.
Men politiskt var det en känslig tid.
Vi vågade inte säga vad vi tyckte till familj och grannar. Alla angav varandra, det var hemskt.
Så kom revolutionen 1956. Ryssarna gjorde en första attack, drog sig tillbaka, återkom sedan efter fyra dagar och bombade hela Budapest.
Vi bodde bakom parlamentet. Det fanns ingen mat, och när vi köade för att få bröd kom ryssarna och sköt hej vilt rätt in i människoleden, berättar Péter djupt allvarlig.
Vapenvåldet pågick mellan den 23 oktober till den 4 november. Hans familj klarade sig men många andra försvann. Under hoten om att vapen på nytt skulle komma till användning böjde sig ungrarna för övermakten. Så småningom byggdes en ny struktur upp i samhället. I början på 1960-talet hade ungrarna accepterat läget och det mesta stabiliserades.
Péter säger att många äldre vill tillbaka till den tiden. I dag sitter de röda vid makten men det är inte samma sak.
De försämrar för dem som har det dåligt. Tidigare var det en högerledd regering och det var mycket bättre.
Inte heller EU får godkänt.
Det har blivit mycket sämre efter medlemskapet. Det kostar oss bara pengar. Vi som är på golvet har ingen fördel av det.
I 38, av sina 51 år sin plåtslagare, har han arbetat med ornamentiken. Många är de arbeten han gjort på Budapests magnifika parlament och andra historiska byggnader i Centraleuropa.
På kommunisttiden hade han tusen arbetskamrater inom själva plåtslageriet. I dag är de bara 15 kvar.
När ska du sluta jobba?
Någon gång när jag bryter ihop. Jag har lite problem med ryggen, men jag blev lite bättre för en tid sedan när jag var på kurbad och fick massage.
Så vänder han sig till sin chef och påpekar att han faktiskt är värd att få åka på spa.

Mer läsning

Annons