Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandrew Metronome vänder förlust till vinst

Nu öser filmdistributörerna bra film över Sandrew Metronome och bolaget har vänt förlust till vinst.
Det kan innebära en öppning i budröran kring den gamla anrika biografkedjan.

Annons
I nästa vecka träffas Sandrew Metronomes ägare, norska Schibsted och Anders Sandrews stiftelse för att diskutera biokedjans framtid. Och det kan mycket väl bli så att ägarna blåser av budstriden och väljer att fortsätta driva biograferna i delvis egen regi.

Schibsted vill sälja
I augusti förra året avslöjade Sandrew Metronomes ägare, norska Schibsted och Anders Sandrews stiftelse, att biokedjan var till salu. Det var främst Schibsted som ville sälja.
Förklaringen var att lönsamheten gradvis försämrats de senaste åren och att förlusterna blivit allt större.
Sandrew vände sig till storspelaren på den svenska biomarknaden Bonnierägda SF, men lät samtidigt Konkurrensverket pröva frågan för säkerhets skull.

Budstrid
SF Film lade snabbt ett bud på Sandrew Metronome, värt 100 miljoner kronor.
Men kören av protester växte sig stark. SF Bio skulle få en alltför dominerande ställning på biografmarknaden och därför sade Konkurrensverket nyligen nej till affären.
Då enades SF och Sandrew Metronome om att låta andra intressenter lägga ett bud på biografkedjan.
De är Triangelfilm och troligtvis också MTG och en isländsk biografkedja.
Vad de buden är värda och hur stort intresset från budgivarna egentligen är vet bara ägarna Schibsted och Anders Sandrews stiftelse.

Distributörerna vaknade
SF har länge lyckats få distributörerna av storfilmer att ensidigt gynna SF Bio. Det har inneburit att Sandrew Metronome missgynnats kraftigt då bolaget haft begränsad tillgång till de riktigt populära storfilmerna.
Konkurrensverket dömde redan 1997 SF till böter för försök att slå ut Sandrew Metronome från biomarknaden. Det handlade då om att SF försökte hindra Sandrew Metronome från att få kopior av Disneysuccén Lejonkungen.
Men sedan årsskiftet har något hänt. Insikten om att Sandrew Metronomes svenska biografer kan vara på väg att köpas upp eller läggas ned har resulterat i att distributörerna nu öser bra film över Sandrew Metronome.
Därför går det nu plötsligt väsentligt mycket bättre och bara i januari hade Sandrew Metronome 100 000 fler biobesökare jämfört med januari förra året, enligt vad TT erfar.

Går nu med vinst
Förlusterna har vänts till vinst och biobesökarna fyller nu Sandrew Metronomes salonger.
Därför är det nu fullt möjligt att åtminstone en av ägarna fortsätter att driva biograferna tillsammans med någon annan spelare på biomarknaden.
Bedömare på biomarknaden som TT talat med hoppas nu att hälftenägaren, Anders Sandrews stiftelse, tar sitt ansvar för biografkedjans framtid. Hittills har stiftelsen legat lågt.
I nästa vecka träffas ägarna och då avgörs sannolikt Sandrew Metronomes öde.

Mer läsning

Annons