Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SCA vill sparka arbetsledare efter förskingring

SCA Ortviken polisanmäler en arbetsledare för att ha förskingrat 146 000 kronor och försöker ge honom sparken. Enligt företaget har han gjort stora privata inköp med sitt företagskort. – Det är väldigt otäckt, jag vet inte själv vad som har hänt, säger arbetsledaren till ST.

Annons
Arbetsledaren har gått hemma sedan SCA konfronterade honom med misstankarna i mitten av februari. Han har haft rollen som skiftbas på en av fabrikens avdelningar. Därför hade han också ett företagskort för att kunna göra inköp vid exempelvis arbetsplatsträffar.
Visst har jag kanske använt kortet på fel sätt ibland, men jag förstår inte hur det kunnat bli så här kopiösa belopp. Det är något som inte stämmer, men jag begriper inte vad, säger arbetsledaren.
SCA Ortviken har nu överlämnat alla kontouppgifter och andra dokument till polisen. Personalchefen Stina Danielsson säger att hon inte heller vet exakt vad kortet har använts till.
Det kanske är något som kommer fram under polisutredningen. Vi är också intresserade av att veta mer, säger hon.
Facket uppger att SCA varslat arbetsledaren om uppsägning, och att han inte får gå till jobbet.
Vi har ogiltigförklarat avskedet vid lokala förhandlingar, nu ska det avgöras centralt om det finns saklig grund för uppsägning, säger Tomas Kristoffersen, vice ordförande i Pappers avdelning 16.
Både facket och arbetsledaren säger att SCA föreslagit någon form av återbetalningsplan. När han inte klarade det gick företaget i stället till polisen.
Enligt uppgift till ST är det många på SCA som har haft liknande företagskort. Nyligen lade man om rutinerna till personligt betalningsansvar. Enligt uppgift för att flera andra på företaget använt korten till privata inköp och hamnat i trubbel och tunga återbetalningsplaner. Dessa uppgifter tillbakavisas av Stina Danielsson.
Det stämmer inte riktigt. Vi har lagt om rutinerna, men det är inte föranlett av fall som liknar det här, säger hon.
Arbetsledaren tycker att företaget kunnat ge honom bättre stöd och en varning när beloppen började eskalera. Nu tvingas han se fram emot polisförhör och eventuell rättegång.
Som det är nu mår jag väldigt dåligt, säger han.Mer läsning

Annons