Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semester med koll på kassan

/

Annons
På semestern är det lätt att känna sig glad och sorglös. Men det finns några saker som kan vara bra att tänka på för att inte göra hösten onödigt tråkig.

Solen skiner, du har äntligen semester och chans att unna dig alla de där festligheterna du har längtat efter under året. Eller är det där sista bara önsketänkande? Är verkligheten snarare att du räknar de sista slantarna medan barnen längtar efter att få besöka landets alla nöjesparker?
Även om du tvingas semestra på hemmaplan är det inte särskilt svårt att spendera pengar. En storstadsweekend för barnfamiljen kan utan större utsvävningar sluta med utgifter som hade räckt till en sista minuten-resa. Under semestern är det ju inte ovanligt att tänka att "nu ska jag äntligen unna mig".
- Det är lätt att hamna där, medger Ingela Gabrielsson, familjeekonom på Nordea. Därför kan det vara bra att göra en budget eller en ram för alla fasta kostnader som man har trots att det är semester. Bestäm sedan hur mycket pengar du har kvar att spendera, så att du vet var gränsen går. Undvik att ta korta lån, det är inte roligt att betala tillbaka dem efter semestern. Då väntar nya utgifter, särskilt om man har barn som kanske ska börja i skolan och behöver nya kläder.
När man gör en semesterbudget är det bättre att ta till i överkant än att vara för snål. Enligt Ingela Gabrielsson är semesterfirarens vanligaste fel att underskatta hur mycket pengar som verkligen går åt under semestern. En Temoundersökning som Nordea låtit genomföra visar att genomsnittsbudgeten för Sverigesemestern, som är den vanligaste, är 13 000 kronor.
- Räkna ut hur mycket en glass per dag till alla i familjen kostar i tre veckor. Alla sådana småutgifter blir stora pengar. Om man ska resa utomlands är det bättre att ta med för mycket pengar än för lite. Det är inte kul att inte ha råd att göra något när man väl har kommit fram.
Vad ska man göra om man har semester men inga pengar?
- Man får försöka hitta alternativ som inte kostar så mycket. Ta till vara det som finns omkring dig - det kan vara utomhusteatrar, friluftsbad eller konserter som inte behöver kosta.
Hur gör man om man har barn som vill åka till dyra nöjesparker och liknande?
- Engagera barnen. Låt dem vara med och hitta på roliga alternativ och bestämma vad det ska vara i matsäcken. Och gå till nöjesparken när det inte är högsäsong. Men man kan inte komma undan med att det är besvärligt för många barnfamiljer i semestertider.
De flesta spartipsen är ärligt talat ganska tråkiga, matsäck och kollektivtrafik låter inte lika kul som restaurang och taxi. Finns det några tips som är lite mer glamorösa?
- Det är kanske bättre att vara lite snusförnuftig än att det ska sluta med att man behöver ta ett lån. Sedan finns det ju restauranger som har erbjudanden och billiga menyer. Man kan utnyttja det och unna sig att äta ute ett par gånger men hålla igen däremellan. (PM)

Annika Goldhammer-

Faktarutor:

Tips/Så får du råd med semestern

- Gör en semesterbudget innan du åker iväg. Tänk på alla små utgifter och överdriv gärna.
- Ta med matsäck och undvik dyra kaféer. Besök matsajter som www.tasteline.com, www.arla.se eller www.ica.se för att få ny inspiration på god och fräsch utflyktsmat.
- Utnyttja alla gratisnöjen - gratismuséer, utomhusbio, badplatser, friluftsteatrar och liknande.
- Jämför priser. Det är tidsödande men brukar löna sig. Ska du hyra en stuga kan det skilja tusenlappar beroende på vilken vecka du väljer. Har du barn kan det vara smart att hålla utkik efter företag som har barnrabatter.
- Utnyttja sommarkampanjer. Många hotell erbjuder kraftigt reducerade priser under sommaren, som gör att du kan bo som stjärnorna till budgetpriser.
- Köp rabattkort eller remsor istället för kontantkuponger när du åker med kollektivtrafik.
- Undvik att ta snabblån från finansinstitut. De är ofta mer kostsamma än att använda kredit på vanliga bankkonton.
- Glöm inte att mycket av det bästa med sommaren är gratis. Låna en bok på biblioteket, ta cykeln till badplatsen och njut av den helt kostnadsfria solen. (PM)-

Bildtexter:

penart0527_1.jpg
Att få pengarna att räcka till semestern är inte alltid lätt. Men undvik att låna - det kan göra hösten onödigt tråkig.
Foto: Robert Ekegren/Scanpix

penart0527_2.jpg
Picknick på solvarma klippor - ett billigt och skönt sommarnöje.
Foto: Robert Ekegren/Scanpix

penart0527_3.jpg
Det bästa med sommaren är ofta gratis. Kan vara bra att påminna sig om inför semestern.
Foto: Robert Ekegren/ScanpixMer läsning

Annons