Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semestern sliter på relationerna – ökar trycket på rådgivning

/

Semestern är slut, legobitarna skär in i fötterna när du öppnar kylskåpet och sommaren blev inte alls som du föreställt dig. Sommarflörtarna tar ganska automatiskt slut efter sommaren, men det verkar även som att de mest stabila förhållanden kan få plötsliga avslut.

Annons

Huset blev inte målat den här sommaren heller, familjen har åkt skytteltrafik mellan svärföräldrar och kompisars sommarstugor. Kanske har ni umgåtts fem veckor i rad och problemen som du tidigare inte har orkat diskutera går inte att ignorera längre. Skilsmässotankarna hänger i luften, kanske glömde ni bort varandra efter vägen.

– Under sommaren och i början av hösten, kan jag uppleva att det är lite mer än annars. Det rings under sommaren, "har du tid?". Och på hösten är det som att sviterna efter sommaren fortfarande hänger kvar, säger Mia Olsson, samtalsterapeut och coach.

Dagarna på stranden har varit lätträknade och dynorna i trädgårdsmöblerna ger ifrån sig sörplande ljud. Parterapin och familjerådgivningen riskerar att drabbas av ett högtryck efter sommarens semester.

– Man ser ju bilden framför sig av regniga campingplatser, och har man en dålig relation sedan innan så är de klart att det inte bidrar till mer kärlek, säger Mia.

Semestern är väldigt individuell, vissa maxar schemat medan andra lutar sig tillbaka. Oavsett så brukar det ofta skapas luckor för eftertanke.

– Jag tror att det är tiden. Vardagen hjälper oss att sopa saker under mattan, då har man fullt upp med vardagsbestyren. När du blir ledig då står du där och frontar allt det där du blir irriterad på. Kanske har man semester ihop i fyra veckor och då blir problemen ett faktum som man gör någonting åt, säger Mia.

Det är mycket som tär på relationerna i de olika faserna i livet. Problem och irritation runt städning, ekonomi och sexliv är saker som ofta yttras under terapisamtalen hos Mia.

– När det är mycket annat, någon jobbar borta eller man har små barn, så kan det hända att man glömmer bort det fina man såg hos varandra, säger hon.

– Plötsligt säger någon: "vet du nu har jag fått nog", men så har den fått nog av fel anledning, det är jättetragiskt, det handlar inte om grundkärleken man haft, utan andra saker som har kilat sig emellan, säger Mia.

Mia menar också att mycket handlar om att hitta sig själv. Att bli medveten om mig och mitt, och var jag kommer ifrån för att vara mer lugn i sin relation.

– Rent krasst så tänker jag så här, man är två personer som ska flytta ihop. En faktor i det är att du kommer med ditt bagage och jag har mitt, så ska det funka. Det jag ser som brister hos dig, blir irriterad och tjurig över, det är ofta sådant som även ligger hos mig själv.

Därför menar Mia att det är viktigt att vara medveten om sina egna brister i ett förhållande också. Samtidigt som att det är viktigt att ta sig tid att prata med varandra.

– Relationer som håller är de där man lägger ner mycket jobb, man måste verkligen lägga ner jättemycket jobb eller så sopar man allt under mattan och låtsas inte om det. Men då kan man fundera på vart det tar vägen och vad som händer när det dyker upp, säger Mia.

Mer läsning

Annons