Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seniorer sparar till resor och nöjen

Tre av fyra seniorhushåll sparar regelbundet varje månad. I snitt sparar hushållen mellan 1 500 och 2 000 kronor.
Och de sparar till resor och nöjen.

Annons
Det visar en undersökning som Temo gjort på uppdrag av Skandiabanken. 1 000 personer från 55 år och uppåt har svarat på frågor kring sitt sparande. Undersökningen gjordes under tiden 14 februari3 mars.
Bland de yngre av de äldre, 5565 år, är regelbundet sparande vanligt medan många av pensionärerna över 75 år inte sparar alls. Detsamma gäller för ensamstående och för dem med låga inkomster.
Det genomsnittliga sparkapitalet för de tillfrågade seniorerna låg på drygt 275 000 kronor, exklusive ägda bostäder. Mest på kistbotten har seniorerna i åldern 70 till 75 år samt högutbildade. Men 12 procent har ett sparkapital under 10 000 kronor. För dem räcker det med en dyr tandläkarräkning eller nya glasögon för att sparkapitalet ska gå upp i rök.
De flesta sparar åt sig själva men en av fyra sparar för barnens räkning och en av drygt tio tänker på barnbarnen.
Det främsta sparmålet är resor. Omkring 25 procent uppger att det är vad de i huvudsak tänker använda sitt sparkapital till. Många svarar också att de tänker ha pengarna till "nöjen", "sätta guldkant på tillvaron" och "för att leva gott".
För de yngre åldersgrupperna är pensionssparandet ett viktigt sparmål. På tredje plats kommer att renovera och förbättra bostaden, ett intresse som ökar ju äldre seniorerna är, enligt undersökningen. Sparandet som en buffert för oförutsedda utgifter kommer på fjärde plats och ny bil på femte.
Bara några få procent sparar till sjukvård och tandvård. Detsamma gäller begravning som fram till för 1520 år sedan var ett stort sparmål, enligt Skandiabanken.
Halva sparkapitalet finns på bankkonto och resten i fonder eller aktier.

Mer läsning

Annons