Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seriöst Kanongäng

/
  • Göran Westerlund från Mjösund med sin kanon som tillverkades första gången år 1748. Efter Görans ritningar har nu en nytillverkats.

De är åtta stycken spridda över distriktet. Fem är mycket aktiva och deras passion är kanoner.
— Vi är alla historiskt intresserade och då fram för allt för artelleripjäser från 1700 och 1800-talet, säger Göran Westerlund från Mjösund en av Kanongängets medlemmar.

Annons
Kanoner började dyka upp i Europa på 1300-talet. Mindre pjäser gjöts ofta av brons eller järn medan större kunde byggas upp av flera lager med längsgående järnstänger vilka hölls samman av påkrympta ringar av smidesjärn.De kanoner vi använder i dag är gjorda i högklassiskt stål och betydligt säkrare är de som gjöts i brons, säger Göran Westerlund som gjort en ritning av en kanon från 1748 i sin dator.
Så småningom tog bronskanonerna över nästan helt och hållet. Tack vare de stora kopparfyndigherna i Falun växte Sverige till världens största och förnämsta kanontillverkare.
Från 1700-talet tillverkades de flesta kanonerna av gjutjärn och laddades med svartkrut.
Mitt intresse för kanoner började på tidigt 1990-tal. En kompis hade tillverkat en kanon åt mig. Vid en gevärsskyttetävling med svartkrut hade jag kanonen med mig och uppvisningssköt. Efter det väcktes intresset på allvar, även bland andra skyttar, säger Jack Rönstrröm från Matfors.
Kanongänget är noga med att påpeka att de inte är några skjutgalna medelåders stofiler utan man har ett genuint intresse för äldre artelleripjäser.
Ända till mitten av 1800-talet bestod kanonen av ett eldrör, som egentligen heter stycke, som lagrades i en låda som kallas lavett. Lådan var som regel försedd med rullar eller hjul för att underlätta riktning och transport, säger Jack Rönström.
Två gånger om året är det prickskytte. Papegojskyttet har gamla anor men då användes armborst. Kanongänget åker upp till Grytans avlysta skjutfält i Östersund och under nogranna säkerhetsföreskrifter skjuter man på färgglada papegojfigurer i masonite från 100 meter avstånd. Svartkrutsröken lär ligga tät.
I år vann jag tävlingen. Förutom äran och utmärkelser får jag kalla mig "Fågelkung", vilket är obeskrivligt fin känsla, säger Jack Rönström.

Mer läsning

Annons