Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex medlemnar i Timrå...

Sex medlemnar i Timrå Naturvårdsförening träffades tidigt på lördag morgon vid Konsums p-plats i Söråker. Alla bra påpälsade, för det blåste hårda och kalla vindar. Det skulle bli värre ute på Åstöns östligaste udde. Nu skulle flyttfåglarna spanas in.

Annons
Efter en oändligt lång vandring på skogsbilvägar kom vi fram till den vik där fåglarnas flytt söderut skulle ske. Här gällde det att hålla i hatten för det pep i riktigt duktigt och havet piskade mot klipphällarnha.
Det är lite sent på hösten, den riktigt stora flyttströmmen söder ut har varit, säger Stig Carlsson.
För att en art skall betraktas som äkta flyttfågel skall hela eller större delen av populationen ge sig av från häckningsområdet.
Titta där, en svärta, den guppar mellan vågorna därute, ropar Stig så högt att han nästan överröstar vindens tjut.
Många arter som häckar i arktiska och tempererade områden är flyttfåglar, men även tropiska arter kan vara det. Det är i första hand som svar på ändrad födotillgång som vissa arter har blivit flyttfåglar.
Det som egentligen alla vill se är havsörnen. Sedan mitten av 1970-talet de ökat i antal och häckningsresultatet förbättrats. Under vintrar drar framför allt ungfåglarna söderut, och de påträffas då även i sydligaste Sverige, säger Ingela Dahlin som är medlem i Timrå naturskyddsförening.
Kortflyttare, till exempel stare, taltrast, rödhake, tofsvipa och ormvråk, beger sig till länderna kring Nordsjön eller till Mellan- och Sydeuropa. De flesta kortflyttare flyttar på dagen, men av de nämnda är taltrast och rödhake nattflyttare.
Nästan alla långflyttare beger sig till Afrika, men några flyttar till Syd- eller Sydöstasien, exempelvis rosenfink respektive nordsångare. Av långflyttare kan nämnas sångare, flugsnappare, svalor, gulärla och bivråk, säger Stig Carlsson som är gruppens fågelexpert.
Med vindpinande fingrar skruvas termosarna upp. Ostmackor och varmt kaffe passar bra i det väder som råder. I skyn kretsar några gråtrutar som fått syn på frallor med ost. Fågelflyttskådare är ett segt släkte som älskar sina fåglar. Och som vet att det kommer en vår.

Gänget från Timrå naturskyddsförening, från vänster: Bengt Göran Norlin, Berry Johansson, Ingela Dahlin, Harriet Afzelius, Jan Sjöholm och Stig Carlsson. Alla väntar på att få några flyttfåglar på väg till värmen.

Stig Carlsson ställer in skärpan, han har fått syn på en gråtrut.

Mer läsning

Annons