Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexåringarna har skola i skogen

/
  • Nike Long i topp på stubbleken. De övriga barnen är Jennie Engberg, Adam Olsson-Sjöstrand och Nathalie Hagman.

Varje tisdag byter de 23 sexåringarna på Lönnbergsskolan i Bergsjö skollokalerna mot skogsterräng. Ambitionen är att det ska ske året runt.

Annons
För förskollärarna Solveig Svedin, Susanne Juuso och Ann-Charlotte Ståhle handlar det inte bara om att barnen ska få motion, lek och frisk luft utan i hög grad även om pedagogik - att de ska få lära sig mycket om bland annat matematik.
Lätt och tungt, stort och smått blir lättare att förstå med de här stubbarnas hjälp, säger Solveig Svedin och Susanne Juuso då Nike Long, Nathalie Hagman, Adam Olsson-Sjöstrand och Jennie Engberg rullar stubbar till en cirkel.
Det står inte på förrän det blivit en risbädd på stubbarna och att en kycklinggryta anrättas i lekens värld.
Man begriper då man griper, tilläger Susanne Juuso.
Solveig Svedin, med 35-talet år bakom sig som pedagog, har märkt att barnen numera inte är ute i naturen lika mycket som förr.
Men vi ska ut året runt. I ur och skur.
Joel Åström och hans kompisar är i sköldpaddornas värld, ett TV-program har inspirerat. Här, intill Masbo, finns en kommunägd skog att förverkliga idéer i. Att bygga en kåta ska bli av senare i höst.
I området drivs även Skolskogen för högstadieelever. Ett stugbygge har pågått i flera år och nu byggs även ett utedass och förråd.

Mer läsning

Annons