Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexköpande HD-domare kommer inte att döma

Justitierådet Leif Thorsson som bötfällts för sexköp får en tjänst i Lagrådet. Högsta domstolen (HD) fattade beslutet i enighet.

Annons
Justitierådet Bo Svensson är HD:s ordförande.
 Det är bra att vi kan tillgodose hans önskemål. Det är en acceptabel lösning under omständigheterna. Domstolens anseende har skadats och vi är nedstämda över det, säger han till TT.
Sedan justitiekanslern (JK) i onsdags valde att inte driva kravet på justitierådet Leif Thorssons avsked har flera kritiska röster höjts från svenska jurister. Domareförbundet vill att Thorsson, som erkänt att han brutit mot sexköpslagen och straffats med 50 dagsböter, avgår självmant.

Acceptera läget
Bo Svensson konstaterar att HD måste "acceptera situationen".
 JK för inte talan till HD om att Thorsson ska skiljas från sin tjänst. Ja, då är han i tjänst. För oss finns bara två alternativ, att placera honom på dömande avdelning eller i Lagrådet.
TT: Hur tycker du att Thorsson bör agera?
 Det har jag inga kommentarer till alls, säger Bo Svensson, som ångrar formuleringarna från torsdagens DN där han bland annat skämtar om Thorssons förvärvade "djupa kunskaper" i frågor kring sexköpslagen.
När det gäller HD-ordförandens kommentar i DN om "änkemän i det här yrket som har svårt att få sex" menar Svensson att han egentligen försökte föra ett resonemang om hur lagstiftningen skiljer sig åt mellan olika länder.

Lojal med lagen
 Det framgår ju att jag är lojal med lagstiftningen, det är självklart att jag inte tycker att någon ska bryta mot en lag.
Det var en enig HD som på torsdagen fattade beslut om att Thorsson ska placeras i Lagrådet. Thorsson är sjukskriven och fanns inte på plats. Någon motivering till beslutet ges inte.
Thorsson kommer därmed inte att medverka i HD:s domar. I stället sällar han sig till de två HD-ledamöter som sedan tidigare ingår i Lagrådet, vars uppgift är att yttra sig om regeringens lagförslag.
Som TT berättade i onsdags anser justitiekanslern Göran Lambertz att Thorssons brott inte gör honom "uppenbarligen olämplig" grundlagens krav för att en domare ska skiljas från sin tjänst. Däremot sade Lambertz att Thorsson bör styras bort från domar i sexköpsmål.
Placeringen i Lagrådet gäller i två år. Sedan kan en förlängning bli aktuell.
 Lagrådslagen medger det om det finns särskilda skäl, och det får vi se då. Annars återgår han till dömande avdelning, säger Bo Svensson.
Thorsson väntas återgå till sin tjänst i höst.

Mer läsning

Annons