Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju fuskkontrollanter till försäkringskassan

Försäkringskassan förstärker insatserna mot fusk med 300 extra tjänster. Sju av dem hamnar i Västernorrland. - Ett enormt tillskott, konstaterar försäkringschef Ann-Christin Munther på länskontoret i Härnösand.

Annons
I dag finns motsvarande tre årsarbetare i länet som på heltid utreder fusk och gör hembesök. De är stationerade i Härnösand.
Sannolikt kommer förstärkningen att få samma bas.
Så långt har vi inte funderat egentligen. De ska jobba över hela länet.
Men medarbetarna i dag som just gör arbetsplatsbesök och hembesök finns i Härnösand och är knutna till försäkringsavdelningen.
Det troliga är väl att vi gör likadant med de sju ytterligare. De fårtillhöra försäkringsavdelningen och åka ut i länet. De flesta bor faktiskt
i kustområdet och det är mycket utredningar i Sundsvallsområdet, säger Ann-Christin Munther.
De utökade kontrollerna sätts in för att stoppa missbruk. Syftet är att alla ska kunna känna förtroende för socialförsäkringen och att ersättningar och bidrag inte betalas ut på felaktiga grunder.
De nya medarbetarna ska bland annat utreda impulser om misstänkt fusk, göra slumpmässiga kontroller samt sköta polisanmälningar och externa kontakter med åklagare och andra.
Riktade fuskkontroller planeras till exempel för tillfällig föräldrapenning, bostadsbidrag, underhållsstöd och sjukpenning.
Vi utreder redan alla tips i dag. Men nu kan vi göra mycket, mycket mer.
Vi kan jobba mer med de slumpvisa kontrollerna. Fler kan jobba med mörkertalet, säger Ann-Christin Munther.
Extratjänsterna bekostas av regeringen i en särskild satsning på arbetslösa kademiker. Rekryteringen startar omedelbart.
Försäkringskassan ger ingen prognos över hur antalet polisanmälningar kommer att utvecklas. Det senaste året har de i princip fördubblats.
I Västernorrland har 41 ärenden polisanmälts i år till och med augusti. De omfattar sammanlagt drygt 1,2 miljoner kronor i felaktigt utbetald ersättning.
Ytterligare 15 ärenden är under beredning och ska polisanmälas före årsskiftet. Fuskare blir alltid återbetalningsskyldiga och riskerar dessutom dagsböter eller fängelse upp till två år.

Mer läsning

Annons