Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattematematik förvirrar Telia-ägare

Annons
Justitierådet Leif Thorsson har vid ett tillfälle brutit mot sexköpslagen när han betalat för sex. Han har erkänt och godkänt ett så kallat strafföreläggande på 50 dagsböter. Thorsson får ändå jobba vidare i Högsta domstolen (HD).
På onsdagen beslutade justitiekanslern (JK) att inte använda sin rätt att driva ett ärende om avsked till just HD. Ändå anser JK Göran Lambertz att Thorsson inte bör få delta i eventuella framtida sexköpsmål i HD.
Enligt HD:s ordförande Bo Svensson ska Thorsson inte döma utan placeras i lagrådet, uppger Sveriges Radios Eko-redaktion.
Överfulla fängelser, diskriminering och tvångsdeportering. Amnesty International går i sin årsrapport hårt ut mot svenska kränkningar av mänskliga rättigheter.
Deporteringen av de båda misstänkta terroristerna till Egypten får stark kritik. Amnesty vill att en internationell utredning av fallet ska göras. Denna ska även granska en "påstådd sammansvärjning mellan de svenska och amerikanska myndigheterna".
Sverige kritiseras bland annat också för romernas svårigheter att få arbete, utbildning och bostad. Olösta konflikter för samernas markrättigheter och ofta förekommande diskriminering av invandrare tas också upp.
För tingsrätten i Mariestad ska hustrun till generalmajoren Tony Stigsson berätta om flera års misshandel och sexuella övergrepp.
 Det är en mycket pressad situation för henne, säger målsägandebiträdet Thomas Berner inför torsdagens förhör.
När rättegången inleddes på onsdagen satt de båda makarna i var sin del av rättssalen.
Generalmajoren var fram till att han greps i mars en av landets högsta militärer. Enligt åtalet har Tony Stigsson i flera år slagit, våldtagit och kränkt sin hustru.
Sluten ungdomsvård i 2,5 år. Det blev straffet för den 15-åring som tillsammans med en 13-årig kamrat misshandlade en pojke till döds i Skrubba i vintras.
Det är inte styrkt att 15-åringen haft något uppsåt att döda den jämnårige pojken. Han döms därför inte för mord. Däremot visste han i förväg om att pojken skulle misshandlas, anser Stockholms tingsrätt. Han döms nu för grov misshandel och grovt vållande till annans död.
13-åringen är inte straffmyndig utan omhändertagen på ett paragraf-12-hem. Han var "dagbarn" på behandlingshemmet Micklagården, där den döde pojken var intagen och hade fattat agg till honom.
Att Nato och EU måste samarbeta mer i krishantering, rådde det allmän enighet om vid Åremötet som avslutades på onsdagen. Men det uppstod omedelbart oenighet om vem som ska ta ledningen i framtida operationer, Nato eller EU.
 Nato, svarade den amerikanske chefsdelegaten Nicholas Burns när han fick frågan.
Utrikesminister Laila Freivalds hade en annan mening.
 Nato får bestämma över Nato, EU bestämmer över EU, sade hon bestämt.
Burns ville absolut inte att EU duplicerar Natos förmågor.
Freivalds var mycket nöjd efter tvådagarsmötets slut. Enligt Freivalds var det viktigaste den öppna dialogen.
Den åtalade professor Christopher Gillberg anser sig vara utsatt för en långvarig förtalskampanj av de två personer som velat få ut hans forskningsmaterial kring damp.
 Att som forskare bli anklagad för forskningsfusk, det är den största synd som finns. Det är som att vara anklagad för mord, sade Christopher Gillberg, synbarligen mycket upprörd, när han på onsdagen förhördes i Göteborgs tingsrätt.
Gillberg är åtalad för tjänstefel för att han vägrat lämna ut sitt forskningsmaterial.
Flera lokala kvinnojourer tänker lämna riksorganisationen Roks, efter kontroversiella uttalanden av Roks-ordföranden Ireen von Wachenfeldt. De fruktar att uttalandena skadar deras verksamhet.
I SVT-programmet Könskriget beskrevs Roks som en organisation med extrema feminister och von Wachenfeldt sade bland att att "män är djur". Detta tar flera jourer i landet avstånd från.
I Könskriget uttalade sig också en regeringstjänsteman hotfullt mot SVT-reportern. Jämställdhetsminister Jens Orback tänker dock inte vidta några åtgärder mot tjänstemannen, enligt ett svar till riksdagsledamoten Henrik von Sydow (m).
Moderaterna planerar att i höst lägga fram nya förslag när det gäller sanktionerna i a-kassan. De sanktionsregler som finns i dag är alldeles för drakoniska, och resultatet blir att de inte tillämpas, menar partiets chefekonom Anders Borg.
 Vi vill gå ner i styrka, sade han på onsdagen.
Borg, betraktad som en av arkitekterna bakom omprövningen av moderaternas politik, nämnde att ett straff för den som inte följer regelsystemet och tar anvisat jobb skulle kunna vara att förlora en ersättningsdag.
Om en arbetslös inte söker ett anvisat jobb i dag, så kan i vissa fall 25 procent av ersättningen hållas inne.
Den 1 juli blir det förbjudet att ladda ner film och musik från internet utan upphovsmannens godkännande, beslutade riksdagen på onsdagen.
I debatten försvarade majoriteten beslutet med att musiker, författare, filmmakare och andra måste kunna få ersättning för sitt arbete.
 Upphovsrätten är ett medel att hävda mångfalden. Utan den blir det bara de som redan är ekonomiskt oberoende som har möjlighet att ägna sig åt sådan här verksamhet, sade Tasso Stafilidis, vänsterpartiet.
Dessutom införs en avgift som kraftigt höjer priset på tomma cd och dvd.
Ett naturläkemedel baserat på örten silverax har visat sig verka mot övergångsbesvär.
Till skillnad från behandling med östrogen och gulkroppshormon har preparatet efter sex månader inte ökat risken för bröstcancer, enligt en ny studie.
 Kvinnorna i studien visade ingen ökad brösttäthet och bröstets celltillväxt ökade inte, säger docent Angelica Lindén-Hirschberg vid Karolinska universitetssjukhusets kvinnoklinik.
Just ökad täthet och ökad celltillväxt är tecken som kan tyda på förhöjd risk att utveckla bröstcancer.
För första gången är ett föremål tillverkat av människor på väg ut i den interstellära rymden rymden mellan stjärnorna. Den amerikanska rymdsonden Voyager 1 är efter en färd på 14 miljarder kilometer nu framme vid själva randen av vårt eget solsystem.
Voyager 1 sändes upp från jorden för 28 år sedan, 1977. Till mångas förvåning fungerar den fortfarande perfekt och sänder nästan dagligen tillbaka mängder av vetenskapliga data.
 Det är fantastiskt roligt att man nått så här långt, och att sonden fortfarande verkar fungera utan problem, säger Henrik Lundstedt, solfysiker vid institutet för rymdfysik i Lund.
De svenska arbetsgivarna har tröttnat på fackliga sympatiåtgärder. Nu hoppas de på hjälp från EU-domstolen i processen kring det lettiska skolbygget i Vaxholm för att stoppa facken.
 Det skulle öka trycket i våra krav på att förbjuda sympatiåtgärder, säger Kent Brorsson med ansvar för arbetsrättsliga frågor på Svenskt Näringsliv.
Sverige är ganska ensamt i EU om att tillåta fackliga sympatiåtgärder.
Men förbjuds fackens möjlighet till sympatiåtgärder för att pressa fram avtal från oorganiserade företag, "då behövs lagliga minimiavtal eller allmängiltiga kollektivavtal här också", säger LO:s avtalssekreterare Erland Olauson.
Regeringen vill bromsa AP-fondernas allt högre förvaltningskostnader. De har under de senaste två åren ökat med 0,5 miljarder till 1,5 miljarder kronor.
I takt med de senaste årens stigande börskurser har AP-fondernas resultat förbättrats. Förra året redovisade fonderna ett förvaltningsresultat på 63,7 miljarder kronor och fondernas buffertkapital steg med 69,3 miljarder kronor till 646,2 miljarder kronor.
Revisionsbyrån KPMG har jämfört fondernas förvaltningskostnader med svenska, brittiska och holländska liv- och pensionsbolag och slutsatsen är att det finns goda möjligheter för fonderna att bli mer kostnadseffektiva.
Med den nya, sportiga kombiversionen av 9-3-modellen har Saab möjlighet att avsevärt öka sin produktion i Trollhättan.
 Jag tror att vi kommer att bygga många Saabar i Trollhättan även efter 2010, säger vd Jan-Åke Jonsson till TT.
Jonsson tror att bilen blir en storsäljare som kommer att byggas i fler än de planerade 35 000 exemplaren.
Trots alla negativa besked om att flytta olika modeller från Trollhättan säger Jonsson att det under resans gång kommer att tas en rad beslut om vad som ska komma efter 2010 och att Saab Automobile har General Motors fulla stöd.
Den 28 juni ska enligt planerna den första rättegången i muthärvan kring Systembolaget dra i gång. På de åtalades bänk sitter vd:n, vice vd:n och en anställd från leverantören Vin-Trägårdh och 18 tidigare butikschefer inom Systembolaget.
Härvan i Systembolaget handlar om både bestickning, det vill säga betalning av mutor, och tagande av muta. Sammanlagt 15 anställda hos tre leverantörer misstänks ha betalat drygt 1,2 miljoner kronor i mutor till 77 Systembolagsanställda.
Mest pengar misstänks Vin-Trägårdh ha betalat. Samtliga tre åtalade från företaget förnekar dock brott.
Av butikscheferna har tre erkänt och medgivit ansvar för mutbrott.
Argumenten för att sänka den svenska reporäntan är ganska svaga, anser Internationella Valutafonden (IMF) i en granskning av svensk ekonomi.
Samtidigt får Sverige beröm för att tillväxten varit högre än i euroområdet och IMF räknar med en fortsatt robust svensk tillväxt i år och nästa år.
Den relativt höga tillväxten leder dock till att inflationen börjar stiga från dagens låga nivå för att nå upp till Riksbankens inflationsmål på 2 procent i slutet av nästa år.
Säger man att arbetslösheten är 25 procent ifrågasätter man hela välfärdssystemet. Det säger LO:s chefekonom Dan Andersson i samband med den uppblossade debatten om arbetslösheten som arbetarrörelsen helst hade velat slippa.
I förra veckan hoppade LO-utredaren Jan Edling av sedan hans rapport om hur hög arbetslösheten egentligen är ifrågasatts av LO-ledningen. Hans rapport har förstås redan använts som slagträ i den politiska retoriken.
På onsdagen hade LO kallat till ett ovanligt välbesökt presseminarium på temat: Hur hög är arbetslösheten? 5,5 procents öppen arbetslöshet är LO:s klara ståndpunkt.
Telia Soneras hundratusentals aktieägare kommer i nästa deklaration att få redovisa en förlust på några hundra kronor. Det står klart sedan Skatteverket på onsdagen bestämt aktiens anskaffningsvärde inför återköpet av Telia-aktier.
 En klar majoritet av Telias 820 000 aktieägare har inga andra aktier. Då måste den realisationsförlust det ändå handlar om i deklarationen plockas fram, säger Claes Hemberg hos nätmäklarföretaget Avanza.
Tusentals småsparare har hört av sig till Nordea, som har hand om affären, för att få råd om hur de ska göra. På fredag går tidsfristen ut för dem som vill göra sig av med säljrätterna.

Mer läsning

Annons