Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skepsis mot villaområde i sommarstugeidyll

/
  • Sofia Pemer med snart femåriga systerdottern Thea Pemer Berg trivs i lugnet och naturen i Ållerviken och vill bevara sommarstugeområdets karaktär.

Tio nya villor i ett idylliskt fritidshusområde vid havet väcker känslor.
Sofia Pemer hoppas att estetik, kultur och naturmiljö ska segra över ekonomiska intressen i Ållerviken.

Annons
Det finns planer på ett villaområdet i Ållerviken inte långt från Bergafjärden i Njurunda. Här samsas hus i olika storlek med lupiner, smörblommor, havet och blågula flaggor. Sofia Pemer har tillbringat alla sina somrar i en av de röda stugorna med utsikt över vattnet.
Jag har inget emot nya hus, men det är tråkigt om det blir en stor exploatering och att kommunen ser positivt på det, säger hon.
I en glänta bakom en större ljusgul byggnad är det tänkt att det nya bostadsområdet ska ligga.
Tio nya villor med varsitt garage harmonierar inte med resten, de kommer att stå tätt och vara likadana, säger Sofia Pemer.
Inga allmänna kommunikationsmedel når hit ut, så bil är mer eller mindre en förutsättning. Sofia Pemer tror på minst två fordon per hus och undrar hur de som bor i Berga, nere vid vägen, kommer att påverkas av ökad trafik. Och hur det kommer att bli under byggfasen.
Det man vill komma ifrån är ju oljud, här hörs istället fåglarna, vinden och havets vågor.
Lugnet och dofterna från skog och hav är värden som inte går att ersätta.
Naturen, att det är vackert, är ju orsaken till att många väljer att bosätta sig på landet. Det är trevligt och bra om familjer bosätter sig här, men ett villaområdet tror jag blir en annan sak, det förstör den lantliga karaktären och det blir inte personligt.
I dag är inget hus det andra likt. Sofia Pemer har också funderat över det kulturella värdet i de gamla sommarstugeområdena.Här började man bygga någon gång på 30-40-talet, och det blev en form av samhälle som inte fanns tidigare.
Detaljplanen för ett eventuellt nytt område har skickats till de närmsta grannarna som nu har möjlighet att säga sitt om det planerade bygget.
Jag tror att många tycker som jag. Någon måste våga säga något och för mig är det en stor sak känslomässigt, säger Sofia Pemer.

Mer läsning

Annons