Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsbolag i tvist med facket efter stormen

När den stora januaristormen förvandlat delar av det sydsvenska skogslandskapet till oigenkännlighet tog skogsbolagen hjälp av nya entreprenörer utan att först informera facket.
Ett avtalsbrott, anser Skogs- och träfacket, och kräver skadestånd.

Annons
Rolf Andersson, personalchef på Södra skog, försvarar agerandet med det akuta läge som rådde:
 Hela Kronobergs län låg nere, säger han till TT.
Per-Åke Pålsson, ombudsman inom Skogs- och träfacket, håller med om att läget efter stormen var speciellt. Men att det skulle ha varit akut håller han inte med om. Röjningsarbetet kommer att pågå i ett par år.
Facket har inlett tvisteförhandlingar med flera stora bolag: Södra, Skogssällskapet och dessutom Växjö stifts egendomsnämnd, rapporterar Sveriges Radio Kronoberg.

Hjärtefråga
Samtliga frångick den normala rutinen som föreskrivs i kollektivavtalet, att informera facket två veckor i förväg innan nya entreprenörer anlitades. För facket är informationen en hjärtefråga, eftersom det ger en möjlighet att kontrollera entreprenörerna och hinna protestera om företag som facket anser är oseriösa är på väg att anlitas.
Inför tvisteförhandlingarna riktade facket skadeståndskrav mot skogsbolagen, men preciserade inte någon summa.
 Vi begär skadestånd eftersom de inte har gett oss chansen att yttra oss. Nu har man tagit in dem och så vill man informera i efterhand, säger han.
Samtidigt betonar han att det viktiga inte är att få ut skadestånd utan att komma överens med skogsbolagen om vilka villkor som ska gälla när nya entreprenörer anlitas framöver. Fackets mål är bland annat att bolagen ska lova att bara anlita entreprenörer som följer svenska kollektivavtal.
 Vi vill inte ha något nytt Vaxholm där någon säger nej till kollektivavtal, säger Per-Åke Pålsson.

Klartecken?
Södra skog har anlitat många nya entreprenörer efter stormen. En stor del har varit utländska, bland annat från Norge, Tyskland, Österrike, Finland och de baltiska länderna. Personalchefen understryker att det inte handlat om något försök till lönedumpning.
 Vi utnyttjar inte att en del av entreprenörerna kommer från länder med ett lägre löneläge. Betalningen är densamma oavsett om de kommer från Småland, Norrland eller Baltikum, säger han.
Han påpekar också att Södra anser sig ha fått klartecken från facket lokalt till att anlita nya entreprenörer utan att följa den vanliga informationsgången.

Mer läsning

Annons