Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolavslutningen är… en musikalisk golgata

Annons

Sommar sol och sommarlov.

Det är en härlig tid som är här just nu.

Skolorna slutar och "Idas sommarvisa" och "Den blomstertid" nu kommer avlöser varandra i varenda skola runtom i landet och inte ett öga är torrt.

Eller hur är det egentligen?

Skolavslutningarna brukar också kunna vara en kakofoni i ångestframkallande musik som ska utsjungas till varje ton och pris.

För ärligt talat, vem vill höra Tomas Ledins "Sommaren är kort" på en skolavslutning i juni?

Precis som att man behöver en påminnelse om att sommaren snart är över samtidigt som solen försvinner, regnmolnen drar in och de tyska meteorologerna basunerar på kvällstidningarnas löpsedlar att vintern kommer rekordtidig i år. Att höra Sommaren är kort är lika kul som att få hem det brandgula kuvertet från pensionsmyndigheten där man påminns om att någon pension värd namnet kommer man minsann inte att få.

Och när Evert Taubes gamla klassiker "Änglamark" dånar ut från de skönsjungande eleverna med raderna "Sluta att utrota skogarnas alla djur, låt örnen flyga, låt rådjuren löpa…" så är det inte utan att man plötsligt finner sig själv stå och oroa sig över miljöförstöringen och de egna taffliga sopsorteringsförsöken i stället för att glädja sig åt skolbarnens avslutning.

Då det sedan blir Gyllene Tiders "Jag går och fiskar" inser man plötsligt att fjolårets sista fisketur slutade i katastrof med en havererad fiskerulle och hoptrasslad lina för sonen. Påminnelsen om att det nu krävs akuta åtgärder för att rädda sommarens fisketurer svider, för det lär inte bli billigt.

Inte blir det bättre av att sedan få höra Cornelis Vreesvijks "Brev från kolonien" för var verkligen det där fotbollslägret i sommar en sån bra idé? Hur är det med ordningen där och vad ska ungarna göra efter träningarna?

När man senare på kvällen lyssnar till musiken från studentflaken där Alice Coopers "Schools out" dånar ur högtalarna så undrar man vad det är för bra med det?

Var det något fel med att varje dag ha ett upplagt schema, minut för minut, maten serverad och det gällde bara att uppnå vissa tämligen lågt ställda krav som motprestation.

Var det något fel med att dessutom ha schemalagd friskvård och hela tiden få lära sig nya saker.

Nej, för studenterna är det bara att vakna upp och inse att den hårda verkligheten nu är över dem, och den kommer knappast att vara så kul som de tror, även om de kan sjunga Fy fan vad vi är bra för full hals.

Nu gäller det att börja bidra till statskassan och göra ett strategiskt planerande för ett eget dystert brandgult kuvert.

Ibland är det verkligen bättre att låta tystnaden tala.

Stefan Nordvall

Som gillar Peps Perssons Oh Boy på avslutningarna.

Mer läsning

Annons