Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolministern vill se över sexualundervisning

Bristande sexualundervisning kan vara ett skäl till att könssjukdomar blir allt vanligare bland unga.
Därför vill skolminister Ibrahim Baylan se över utbildningen och eventuellt ändra kursplanerna.
—  Något måste göras, säger han.

Annons
Rapporter om att könssjukdomar tycks öka bland unga har upprört skolminister Ibrahim Baylan som nu vill se över sexualundervisningen.
 Jag undrar om det inte är dags att ta ett förnyat grepp om sexualundervisningen. Uppenbarligen går det inte fram att det finns stora risker med oskyddat sex, säger han.
Baylan överväger att låta Skolverket undersöka hur sexualundervisningen fungerar och hur den uppfattas av eleverna. Därefter kan det bli aktuellt att ändra skol- och läroplaner.
 Jag skulle tror att det behövs en förnyelse, säger han.

Problem
Baylan vill inte kalla dagens sexualundervisning misslyckad men säger att det uppenbarligen finns problem.
 Jag får signaler om att undervisningen mest handlar om biologi och att föda barn, inte om att det handlar om ett samliv och hur man skyddar sig, säger han.
Han poängterar dock att skolan inte ensam har ett upplysningsansvar.
Regeringen har redan som ett första steg att förbättra sexualundervisningen gett Myndigheten för skolutveckling 400 000 kronor för att tillsammans med RFSU genomföra utbildningskonferenser.
Enligt skolministern har kvalitetsgranskningen visat att det hos en del personal finns en stor osäkerhet kring sex- och samlevnadsundervisningen, och konferensen syftar till att höja kvaliteten i undervisningen.

Klamydia
Sexualundervisningen har relativt gamla anor. Redan för 50 år sedan blev det obligatoriskt att undervisa i sex- och samlevnad i den svenska skolan, något som då var unikt i världen.
Bland de könssjukdomar som ökar bland unga sticker klamydia ut med en stadig ökning sedan mitten av 1990-talet, enligt Smittskyddsinstitutets statistik. Främst smittas yngre personer. Bland flickor är smittan nu lika vanlig bland 15-19-åringar som bland 20-24-åringar. Ökningen finns också bland de yngre pojkarna.

Mer läsning

Annons