Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolstart med moduler på Haga

/
  • Mellan barack och femtioårig skola. Urban Wickman, rektor vid Hagaskolan, visar de moduler som blir klassrum under ombyggnaden av Hagaskolan.
  • Äntligen är vi igång. Hagaskolans rektorer, Urban Wickman och Ola Westman, har väntat länge på den stora ombyggnaden.
  • Ständiga telefonsamtal. Oroliga föräldrar ringer rektor Urban Wickman inför Hagaskolans annorlunda skolstart till veckan.

Snart börjar den stora ombyggnaden Fotbollsplanen på Hagaskolan är ockuperad. Ett tiotal baracker står redo att ta emot elever från högstadiet. Senare i höst startar den stora ombyggnaden av Hagaskolan.

Annons
Äntligen är vi igång, säger rektor Urban Wickman.
Han har haft några svettiga veckor. Arbetet med barackerna pågår in i det sista före skolstarten till veckan.
Du får inte säga baracker, det heter moduler, säger han.
Kanske är han lite orolig över elevernas reaktion på baracklivet.
Det blir bättre lokaler där, än vad eleverna haft tidigare, försäkrar han.
Vi går in den låga byggnaden som känns helt okey om än inte alldeles nybyggd. De flesta baracker har använts på andra skolor i landet.
Det är många års krav som lett fram till den stora ombyggnaden av Hagaskolan, efterlängtad av både lärare och elever.
Skolan byggdes 1952 och har aldrig renoverats.
Då var det en modern anläggning som lockade till sig studiebesök från hela landet. Idag är det en gediget byggd, men mycket sliten skola. Den är dessutom anpassad till ett gammalt sätt att undervisa, varje klass för sig.
Nu får vi lokaler för arbetslag av större grupper elever och lärare som samarbetar. Och så får vi en tydlig entré som vi inte har i dag, säger Urban Wickman.
Ombyggnaden med start i oktober kommer att pågå i etapper under flera år.
Först ut är högstadiedelen av den stora huvudbyggnaden. Det arbetet ska vara klart till slutet av nästa sommar. Läsåret därefter är det mellanstadiedelens tur. Så långt kostar kalaset 64 miljoner kronor.
Men Urban Wickman och hans rektorskollega Ola Westman hoppas att arbetet får fortsätta med lågstadiets lokaler, aulan, matsalen och gymnastiksalen.
Hela tiden kommer vissa klasser eller ämnen att få maka på sig för att ge plats åt byggarbetarna. I höst är det förutom högstadiet också förskoleklassen som får leva sitt skolliv i baracker.

Mer läsning

Annons