Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolverket vill ha auktoriserade lärare

Skolverket vill se auktoriserade lärare och tidigare betyg.
Men skolministern vill avvakta om auktorisation och säger bestämt nej till tidigare betyg.

Annons
Kärnan i Skolverkets årliga lägesrapport har hörts förr: För många elever klarar inte kunskapsmålen - var tionde lämnar grundskolan utan att vara behörig till gymnasiet.
 Vi kan inte hålla på så här år efter år, markerar Skolverkets generaldirektör Per Thullberg.
Dessutom: Klyftorna i och mellan skolor har ökat.
 Förlorare är de som inte har föräldrarnas stöd hemma, de som har lågutbildade föräldrar, de som bor i områden med många invandrare och arbetslösa. I de områdena finns samtidigt den största andelen icke behöriga lärare, säger Per Thullberg.
Lägesrapporten visar också att dessa skolor har den största omsättningen på lärare.

Högre status
Skolverkets mörka bild mynnar ut i ett par politiskt laddade förslag. Auktoriserade lärare, lyder det första.
 Vi tror att en auktorisation kan bidra till att stärka läraryrkets status, säger Per Thullberg. Blir läraryrket attraktivt och tillräckligt många går utbildningen räcker det också till de små kommunerna. Så är inte fallet i dag, det är just i glesbygdskommunerna i Norrlands inland och storstädernas förorter som kompetensen är som lägst.
Skolverkets andra tunga förslag är fler och tidigare kunskapskontroller. Skolverket vill införa diagnostiska prov i årskurs 3, obligatoriska nationella prov och skriftliga omdömen i årskurs fem samt betyg för första gången i årskurs sju i stället för som i dag årskurs åtta.

Bakläxa
Skolminister Ibrahim Baylan har tidigare uttalat sig positivt om en yrkeslegitimation för lärare, men har i dag inga besked om frågan ska utredas. När det gäller tidigare kunskapskontroller har skolministern fått bakläxa av sitt parti. Den socialdemokratiska partikongressen sade på måndagskvällen nej till att införa nationella prov i årskurs tre - ett förslag som var i linje med Skolverkets.
Nej till tidigare prov innebär också nej till tidigare betyg.
 För socialdemokraterna är det inte aktuellt, säger Ibrahim Baylan och pekar i stället på att alla elever från vårterminen ska ha individuella utvecklingsplaner.
 Det är ett bra steg på vägen. Kombinerat med att varje skola öppet ska redovisa hur de arbetar med kunskapsresultaten ger det ett större tryck så att de elever som behöver stöd får det, säger Baylan.
Folkpartiets skolpolitiske talesman välkomnar Skolverkets förslag som är i "rätt färdriktning" men beklagar kongressbeslutet.
 Nu har kongressen ryckt undan mattan för Ibrahim Baylan. Den som tycker som Baylan bör rösta på folkpartiet, säger Björklund.

Mer läsning

Annons