Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skop: Schyman lyfter inte feministparti

Nästan var fjärde väljare kan tänka sig att rösta på ett feministparti, visar en ny opinionsundersökning.
Men med Gudrun Schyman som partiledare sjunker intresset.

Annons
På flera håll smids det planer för att fånga in de kvinnliga väljarna i nästa riksdagsval. Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog ska presentera sitt feministiska nätverk på tisdag och Gudrun Schyman med flera har tankar på att bilda ett feministiskt parti.
Och tankarna går hem hos en hel del väljare, enligt en undersökning från Skop som presenteras i Aftonbladet. Nästan var fjärde väljare kan tänka sig att lägga sin röst på ett feministiskt parti.
Men heter partiledaren Gudrun Schyman sjunker intresset från 23 till 16 procent.
Bland kvinnorna är intresset för ett kvinnoparti högre, 27 procent, men leds partiet av Gudrun Schyman sjunker siffran till 21 procent.
Inte oväntat är stödet för Schyman minst bland de borgerliga sympatisörerna och störst bland vänsterpartiets. Men också bland vänsterns sympatisörer skulle ett feministparti utan Schyman i ledningen ha något större framgång, enligt undersökningen.
Störst stöd för ett kvinnoparti tycks finnas bland dem som röstar på v och mp. Och unga är mer positiva än äldre väljare.
Undersökningen bygger på intervjuer med 1 203 personer. Frågorna som ställdes var:
Om det var riksdagsval i dag skulle du då vara beredd att rösta på ett feministiskt parti?
Om det var riksdagsval i dag skulle du då vara beredd att rösta på ett feministiskt parti med Gudrun Schyman som partiledare?

Mer läsning

Annons