Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slå mynt av situationen – snart är det alldels för sent

/

Annons

Ibland tror man att det är smart att spara i byrålådorna.

Man har haft en krona över och sedan har man lagt undan den tillsammans med andra mynt som kan vara bra att ha en regnig dag – eller till att mata de hungriga parkeringsautomaterna i city.

Men just nu känns det som att den regniga dagen är här, det rentav ösregnar, för häromdagen kom information hem i brevlådan från Sveriges Riksbank som handlade om att det är nya mynt och sedlar på väg.

Det innebär såklart att alla de mynt som samlats på hög plötsligt är på väg att bli värdelösa.

Det är såklart ett bra tillfälle till att äntligen växla in mynten, och vem vet, det kanske till och med är så pass mycket att det räcker till en flygbiljett till en destination där det inte regnar, eller i alla fall till en bussbiljett till centrum, nu då man snart inte har pengar till parkeringsautomaten.

Men nu är det ju inte längre så enkelt att det bara är att gå och växla in alla skramlande mynt.

Kommer du in till banken så lär de titta på dig som vore du en galning, för att tro att de vill hjälpa kunder med kontanter är ju bara att glömma. Det är ju inte sådant som banker sysslar med utan de vill mest maximera sina vinster och dela ut pengar till aktieägarna.

För min del ser jag bara en lösning.

Det gäller att slå mynt av situationen och börja handla med enkronorna innan de hinner bli värdelösa.

Det kommer ju tyvärr att innebära en del trassel för handeln också. Det kommer ju inte att bli direkt korta köer på Ica när alla står och ska mata in 700 enkronor i myntautomaten då det ska betalas för en kasse med husmanskost.

Eller när man vill betala taxiresan mitt i natten med mynt, och tappar räkningen efter trehundrafyrtiofem och femtio. Populär blir man knappast.

Och för att förvara allt skrammel så gäller det att plocka fram den gamla midjeväskan så man får plats med alla mynten när man ska ut på nästa shoppingrunda. Om inte annat så ställer det manligheten på svåra prov att gå omkring med en sådan relik på stan.

Jag ser dock några som kan bli vinnare i det här.

Alla tiggare som finns runtom i landet lär behöva skaffa större muggar nu för att kunna ta emot alla mynt som folk vill bli av med innan de är värdelösa. Och kollekthåvarna lär behöva förstärkas i kyrkorna.

Det är väl trots allt bättre att pengarna hamnar hos behövande än att mynten glöms bort där de ligger och skramlar i garderoben.

Men hur sedan tiggarna ska kunna växla in sina pengar, det är som det heter, en helt annan historia.

Banken vill ju som sagt inte ha småpengarna i alla fall.

Stefan Nordvall

Som har 750 kronor i 50-öringar

Mer läsning

Annons