Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slapp bli ett kolli på sjukhuset

/
  • Ronny Engström får smärtstillande mediciner bland annat genom ett plåster som placeras på ryggen. Dosen minskas nu allt eftersom och det är en jobbig tid för patienten Ronny Engström.

I somras tvingades läkarna kapa Ronny Engtröms andra ben. Det första förlorade han för fem år sedan. Men tack vare möjligheterna till sjukvård i hemmet slapp Ronny Engtröm stanna på sjukhuset.

Annons
Vore det inte för avancerad sjukvård i hemmet (ASiH) så hade jag nog legat kvar på sjukhuset fortfarande, säger Ronny Engström.
När han förlorade sitt första ben blev sjukhusvistelsen lång. För Ronny Engström var det en upplevelse han inte ville vara med om en gång till.
Jag låg i en sal tillsammans med en massa gamla gubbar. Det går inte att förklara känslan men tungt var det.
Dessutom var det sommar något som inte förbättrade situationen genom att tvingas ligga en sjukhussal. När erbjudandet kom om avancerad vård i hemmet tackade Ronny Engström genast ja.
Det kändes inte som om jag skulle klara av en lång sjukhusvistelse.
I Timrå är han känd för sitt engagemang inom både handikapp- och äldreomsorgen. Bingon som arrangeras genom anhörigcenter är mycket uppskattat av många äldre som inte gärna missar en bingoeftermiddag.
I och med ASiH kunde engagemangen i föreningar och i anhörigcenter fortsätta. Under förra veckan var Barbro Åsander från ASiH inbjuden till anhörigcenter i Timrå.
Hon berättade om verksamheten för besökarna som mer än väl fyllde lokalen. Det var 1996 som landstinget tog ett beslut om att verksamhen som kom igång 1998. Och efterfrågan är stor.
Med hjälp av ASiH kan patienter med svåra sjukdomar vårdas i hemmet.
Det handlar övervägande om patienter som inte kommer att överleva, berättade Barbro Åsander. Vad många inte tänker på är att vi även finns till för anhöriga till dessa patienter. Anhöriga behöver ofta stöd och hjälp. Det kan handla om samtal eller om vardagliga sysslor.
Personalen inom ASiH har alltid som målsättning att stanna den tid som behövs.
Men ibland räcker det inte till och då försöker vi komma tillbaka så snabbt som möjligt.
Ronny Engström har bara gott att berätta när det gäller den avancerade vården i hemmet.
När jag ringer så är man hemma hos mig inom en kvart, säger han.
Det var under sommaren som Ronny Engström drabbades av rosfeber i ett litet sår på foten. Infektionen kan i värsta fall vara livshotande, men eftersom han kom in relativt snabbt var det inte någon fara för livet. Däremot gick inte benet att rädda.
Sedan dess har han tagit smärtstillande mediciner. Båda intravenöst med hjälp av en pumpmaskin och tabletter. Nu använder han plåster och tabletter. Och minst tre gånger i veckan har personal från ASiH kommit för att kontrollera behandlingen.
Det känns roligt att kunna få hjälpa en patient som Ronny, berättar Barbro Åsander. Vi vet att han kommer att överleva.
Men just nu genomgår han en jobbig period när medicindoserna successivt minskar.
Jag får abstinensbesvär och det kan tydligen pågå upp mot ett år. Det är jobbigt eftersom humöret påverkas. Men det är ändå något jag måste ta.
Han är full av beundran för den vårdpersonal som han ofta träffar och inte minst sjukgymnasten på vårdcentralen i Timrå.
Det är en otrolig kille.
Men mest av allt uppskattar Ronny Engström möjligheten att kunna bli vårdad i hemmet.

Mer läsning

Annons