Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialarbetare fick miljoner i svarta ersättningar

Ett 20-tal socialarbetare i Nordanstigs kommun kan under de senaste fem åren ha fått två–tre miljoner kronor för mycket i skattefria ersättningar vid arbeten som kontaktpersoner. De drabbas nu av en omfattande eftertaxering.

Annons
En av dem som berörs är socialchefen Ann-Christine Pettersson som tidigare i höst sparkades från sitt uppdrag.
Men det hade inte någon direkt koppling. De felaktiga utbetalningarna gjordes även tidigare, innan hon tillträdde som socialchef, betonar kommunchefen Thord Wannberg.
Och för hennes del handlar det om enbart ett par månader. Jag kan dock inte uppge det exakta belopp som betalats till henne.
Nordanstigs kommun betalar omgående en miljon kronor till Skatteverket i arbetsgivareavgifter. Det styrker nivån på att de svarta pengarna uppgår till tvåtre miljoner eftersom arbetsgivareavgiften är cirka 40 procent av det totala beloppet.
Socialarbetarna har fått det svarta extraknäcket som kontaktpersoner för personer med fysiska och psykiska problem. Arvodesdelen har tagits upp för beskattning medan ersättningar för utlägg inte tagits upp.
Och för mycket har tagits ut i utlägg, konstaterar Thord Wannberg.
Han betonar att utredningen inte är klar. Kommunledningen och omsorgsordförande Sven-Åke Eriksson (c) valde i går att offentliggöra de felaktigheter som begåtts.
Kommunen betalar årligen belopp på cirka en halv miljon kronor till revisorer. Dessa har inte upptäckt oegentligheterna. Inte heller någon av de anlitade besparingskonsulterna har reagerat.
Utredningen görs från och med år 2000.
Det är praxis med fem år. Men det kan ha utbetalats felaktiga belopp även tidigare, säger Thord Wannberg.
För de 20-talet socialarbetarna väntar nu eftertaxeringar. För en del av dem kan det handla om hundratusentals kronor som inte tagit upp för beskattning.
Varje enskild har ett ansvar för sin självdeklaration, konstaterar Thord Wannberg.
Utredningen fortsätter i ytterligare ett par veckor och den kommer även ner på individnivå för att ge besked om hur mycket varje person fått ut i svartlön. Årligen budgeteras cirka 1,5 miljoner i ersättning till kontaktpersoner.
Någon polisanmälan har ännu inte gjorts. Även om socialarbetarna handlat i god tro kan det eventuellt vara frågan om vårdslöshet eller oaktsamhet.
Det är en gråzon, medger Wannberg.
Sven-Åke Eriksson (c), ordförande i omsorgsnämnden, säger att \"vi tar på oss det fulla ansvaret och att det var vi själva som upptäckte felaktigheterna\".
Det ska tilläggas att andra kontaktpersoner än socialarbetarna inte berörs. Av de berörda har några slutat sitt arbete på kommunen. Wannberg bedömer att sex - sju arbetar kvar.

Arkiv

Kommunchefen Thord Wannberg, nu även tillförordnad socialchef, säger att felen ska rättas till. En obudgeterad miljon i arbetsgivareavgifter betalas till skattemyndigheten.

Mer läsning

Annons