Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna fick över 50 procent i kyrkovalet

Men trots det ingen egen majoritet
Socialdemokraterna fick över 50 procent av rösterna i kyrkovalet i Timrå. Trots det har det borgliga blocket majoritet.

Annons
Det är nu färdigräknat även om det finns ett stort frågetecken när det gäller Timrå. 29 mandat har fördelats. Men det ska egentligen vara 25 mandat, enligt ett beslut i kyrkofullmäktige.
Problemet är att stiftet aldrig blev informerad om det beslutet. Stiftstyrelsen har tagit beslutet att 29 mandat ska gälla eftersom beslutet i kyrkofullmäktige från den 10 november 2004 aldrig delgavs stiftet.
Svenska kyrkans välprövningsnämnd har nu fått ärendet på sitt bord, eftersom tillsättningen av 29 mandat överklagats.
Att socialdemokraterna inte får egen majoritet har att göra med den räknemodell som används när mandaten ska fördelas. Just nu pågår samtal mellan olika grupperingar för att tillsätta en ordförande i kyrkorådet.
Under nuvarande mandatperiod har centern och socialdemokraterna närmat sig varandra. Detta märktes tydligt när man i höstas föreslog Ingvar Smedejgård © som ordförande. Vilket i praktiken betydde att centern hoppade av från samarbetet med om-listan och folkpartiet. De hade heller sett Lennart Hansson (om) som ordförande.
Ingen vill i dagsläget avslöja vilken kandidat som är hetast till posten som ordförande. Hans Johansson (s) är inte främmande för att man från deras sida kan stödja en kandidat från centern.
Detta under förutsättningen att det är en person som är för en folkstyrd kyrka, har parlamentariska kunskaper och goda kunskaper om kyrkan.
Det finns dock krafter inom partiet som gärna vill se förre kommunalrådet Kenneth Westberg som ordförande. Men då måste man få stöd från något annat parit också. Dessutom är inte stödet för Kenneth Westberg inom det egna partiet tillräckligt stort i dagsläget.
Det måste vara en person som är stark så att inte kyrkoherde Arne Selander blir allt för dominerande, säger Ingvar Smedjegård © som formellt är vice ordförande i kyrkorådet, men fungerar som ordförande eftersom det inte finns någon vald ordförande.
Senast i november måste överläggningarna mellan partierna vara klara om vem som ska föreslås som ny ordförande.
Socialdemokraterna fick i det senaste valet 50,1 procent av rösterna. Det räckte till 14 mandat. Vilket är oförändrat jämfört med förra valet. Centern ökade från fyra till fem mandat. Folkpartiet från två till fyra mandat. Partipolitiskt obundna i svenska kyrkan (tidigare mm-listan) minskade från nio till sju mandat.
Om Valprövningsnämnden beslutar att det ska vara 25 mandat, tappar socialdemokraterna två mandat, centern ett mandat och partipolitiskt obundna ett mandat.

Mer läsning

Annons