Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna neråt efter "kanonad" i medierna

Socialdemokraterna minskar med hela fem procentenheter i den senaste opinionsmätningen.
—  Siffrorna förvånar mig inte efter den orättvisa kanonad vi utsatts för de senaste månaderna, kommenterar partisekreterare Marita Ulvskog.

Annons
Enligt Sifos mätning, publicerad i flera morgontidningar på söndagen, är det en majoritet, 51,2 procent, som nu stöder de borgerliga partierna. Moderaterna ges 26,6 procent, en ökning med 1,9 procent, den bästa siffran för Fredrik Reinfeldt sedan han blev partiledare.
Ulvskog beskriver opinionsmätningar som en termometer som kan spegla dagstemperaturen.
Fem procentenheter är en ovanligt kraftig förändring under en månad, och nuvarande stödet (33 procent) är mycket lågt för socialdemokraterna. Man får gå tillbaka till oktober 2000 för att hitta en lägre siffra (32,3 procent).
 Men den låga siffran nu säger ingenting om hur det ser ut på valdagen, anser Ulvskog.

"Demonisering"
Hon skulle kunna peka på det senaste valet 2002, då socialdemokraterna fick 39,8 procent fast man legat så lågt tidigare. Nästa val hålls i september 2006.
Ulvskog ser förklaringen till nedgången i vad folk läser i tidningarna, ser på tv och talar om på jobbet. Hon använder ordet "demonisering" för att beskriva hur vissa socialdemokrater karaktäriseras.
 Vi är nu utsatta för en ibland orättvis granskning. Man koncentrerar sig på socialdemokraternas ofullkomligheter medan andra ligger så att säga i lä.
 Det började vid Högforsmötet (mellan de borgerliga partiledarna i höstas). Det blev startskottet till en tuff granskning av oss.
 Vi har utsatts för en kanonad på sistone, säger Ulvskog.

Skattehöjningar
Hon tror inte att det är skattehöjningsdebatten som vållat nedgången utan att den hänger samman med "demonisering av olika socialdemokrater som beskrivs som makthungriga typer som lever långt från den vanliga verkligheten".
Hon vill inte bekräfta att Sifos mätning överensstämmer med socialdemokraternas egna mätningar. De ser annorlunda ut, säger hon bara.
Opinionen i mars enligt Sifos mätning som bygger på 1 896 intervjuer, förändringarna från februari inom parentes: s 33 (5), v 7,1 (+1,4), mp 6,1 (+0,8), fp 12,9 (0,2), c 6,2 (+0) , kd 5,5 (+0,6), m 26,6 (+1,9) och övriga partier 2,5 (+0,4).
Socialdemokraternas tillbakagång från 38 till 33 procent är den enda statistiskt säkra förändringen för riksdagspartierna.

Mer läsning

Annons