Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söker medel för muddring

/
  • Den kraftiga landhöjningen har gjort att bara mindre båtar tar sig genom inseglingsrännan till Skatan. Med muddring och flyttning av stenar kan djupet ökas till 2,5 meter.

Njurunda Skärgård Ekonomiska förening vill muddra utanför Skatan. Orsaken är att inseglingsleden blivit för grund och att vattnet står stilla i Sjöbodviken. Större båtar tar sig inte in i viken.

Annons
För några dagar sedan skickade föreningen in en ansökan om medfinansiering till kommunstyrelsen i Sundsvall. I ansökningen berättar de att de också sökt EU-medel för muddringen.
Bakgrunden är att turismen i länet ökat under senare år. Även båtturismen ökar. Men problemet är att numera tar sig endast mindre båtar in genom inseglingsleden i Skatan. Djupet är bara drygt en meter.
Också Sjöbodviken har drabbats av människans miljöpåverkan. Där står vattnet stilla och viken växer igen.
Något måste göras, menar Njurunda Skärgård Ekonomiska förening och framhåller att många av de lokala företagen är beroende av båtturismen. Men då måste också större båtar kunna ta sig in i Sjöbodviken.
Projektet är i flera delar: Bland annat muddring av Sjöbodviken, flyttning av stenar i Järnsundet och gräning mellan Lubban och Lassöviken för att göra det möjligt att ta sig inomskärs mellan Skatan och Galtström.
Kostnaden är beräknad till 2 830 665 kronor, varav Mål 1-pengar som sökts är 1,1 miljoner kronor och av kommunen 600 000 kronor. Resterande belopp söks från länsstyrelsen och är idéellt arbete.
Muddringen planeras genomföras under nästa höst och vinter. Hela projektet beräknas vara klart sommaren 2007.

Mer läsning

Annons