Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soldatsamarbete efter skalvet i Kashmir

Annons
Indiska soldater gick på onsdagen över gränsen i Kashmir - för att hjälpa pakistanska soldater att reparera en bunker.
Efter jordbävningen i den omstridda bergsprovinsen utspelas scener som påminner om hur fiendetrupper firade jul tillsammans under första världskriget.
 Några soldater från den pakistanska sidan ropade till våra grabbar och bad om hjälp med att röja upp, och trots det usla vädret gick våra soldater över gränsen för att hjälpa dem att reparera deras bunker så att de fick någonstans att sova, berättade den indiske överstelöjtnanten K Seghal på onsdagen.
På flera platser längs den kraftigt minerade stilleståndslinjen genom Kashmir sågs helikoptrar från båda sidor flyga fram och tillbaka över den inofficiella gränsen. I vanliga fall skulle en helikopter som försöker sig på en sådan manöver omedelbart bli nedskjuten.
Ett indiskt fraktflygplan landade på onsdagen i Pakistan med 26 ton mediciner, filtar och tält från indiska försvaret. En sådan leverans har inte heller förekommit på decennier. Indiska regeringen har lovat att ge Pakistan all den hjälp landet ber om.
Nu tror analytiker i Indien att jordbävningen kan ge fredsprocessen en riktig skjuts framåt.
 Nu får folk med egna ögon se hur regeringarna och folken kan närma sig varandra i en katastrofsituation, säger S D Muni, professor vid Centret för regionala studier vid Nehru-universitetet i Delhi.

Mer läsning

Annons