Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solen tränger sig fram mellan regntunga moln...

/

Solen tränger sig fram mellan regntunga moln när vi går ombord på M/S Ådalen III i Härnösand. Barnfamiljer, medelålders par och en busslast med besökare hälsas välkomna av besättningen.
Framför oss ligger en fyra timmar lång kryssning på Ångermanälven.

Annons
Vi är många den här förmiddagen som trotsat det ihärdiga regnet och hållit fast vid våra bokade biljetter. Närmare 200 personer kliver över landgången och in på båten. Svenskar är ett härdigt släkte, säger någon och drar på sig regnkappan.
Det ligger något förväntansfullt i blicken hos många av gästerna. Förföriska dofter kommer från buffébordet som snabbt dukas upp. Lax, inlagd sill, sallader och fläskfilé med sås och potatis till varmrätt. Chokladtårta och kaffe till efterrätt.
Många bokar bara båtbiljetten. Men sen ändrar de sig och vill äta. Så vi brukar alltid ta med lite extra, säger kokerskan Betty Djupenström som klivit upp tidigt för att hämta maten från restaurangen på Dannero.
Medan de första gästerna slagit sig ned i restaurangen stävar båten ut mot sundet mellan fastlandet och Hemsön. Befälhavaren Johan Nylander jobbade förut på Handelsflottan och låg ute flera månader i sträck.
Nu kör han kuststräckans enda färja till Hemsön på vintern och M/S Ådalen III på sommaren. Det gäller att manövrera båten med varsam hand. På öppet vatten blir den ostadig och det gungar lite väl häftigt för turisterna.
Så här får ta det lite lugnt, säger han när båten styr in mot Hemsön och drar ner farten från gånghastigheten på drygt åtta knop.
I maklig takt går M/S Ådalen upp mot Lövvik och Högakusten-bron och vänder sen där Norafjärden börjar. Två timmar efter avresan ska vi vara där. Under tiden berättar Johan Nylander om vilka öar och platser vi passerar.
På det minimala skäret Loppan har en skarv-koloni slagit sig ned. Spillningen har tagit död på all växtlighet och nu sitter skarvarna och många andra fåglar i de avlövade träden. Lukten är stark och frätande.
Bland passagerarna bryter diskussionen ut om skarvarna ska få vara kvar eller utrotas. Några föreslår att ska pickas eller gift för att ta död på kolonin. Medan andra tysta står och ser med kikare hur de svarta fåglarna putsar sina vingar i solen och blåsten.
Vi njuter av utsikten över holmar och skär. Små sommarstugor med flaggstänger klamrar sig fast vid standkanten. En och annan snabb motorbåt kör om oss och enstaka blöta seglare går in mot Härnösand för motor.
Å, så vacker det är suckar Gunhild Forslund från Timrå som tillsammans med maken Roland och vännerna Gunhild och Gunnar Källman tagit sig en dagstur med M/S Ådalen.
På väg tillbaka till Härnösand syns fabriken i Utansjö. Efter stranden ligger lämningar från flottningstiden. Över allt spår från industrier som inte längre finns kvar.
Fyra timmar senare lägger båten till vid kajen vid gamla Stadt i Härnösand. Maskinisten och matrosen Andreas Frank fäster repen och lägger ut landgången. Regnet börjar falla med tunga droppar. Det blev några timmars uppehåll.


Mer läsning

Annons