Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollefteå ny residensstad?

Västernorrland slås ihop med Jämtland - och Sollefteå blir ny residensstad?
- Sollefteå ligger ju mitt i en sådan region, säger landshövding Gerhard Larsson.
Fast egentligen avfärdar han hela sammanslagningen som spekulation.

Annons
- Möjligen att Västernorrland är för litet på sikt. Med tanke på Botniabanan och E4 och arbetspendling och handel och näringsliv hör vi i så fall mer ihop med Västerbotten och Gävleborg än med Jämtland.
- Men frågan är för tidigt väckt. Ska vi ha sekundärkommuner? Vad ska staten göra? Vad blir kommunernas roll? Det måste avgöras först, säger han.
Diskussionen är dock redan i full gång efter ett konsultförslag till ansvarskommittén under landshövding Mats Svegfors ledning om ny regionindelning i Sverige.
Konsulterna förordar nio regioner istället för länen som finns i dag. I Norrland bildas tre regioner varav den i mitten - Mittnorrland? - utgörs av Västernorrlands län och Jämtlands län.
Frågan om residensstad uppstår naturligtvis direkt - Härnösand eller Östersund? Eller Sundsvall som största ort och för att slita tvisten?
I det läget lanseras Sollefteå av Gerhard Larsson.
- Det skulle vara bra för att ge bärighet och det ligger mitt i. Sundsvall och Örnsköldsvik växer ändå av kommersiella orsaker.
- Därför borde administrationen läggas på annat håll för att främja utvecklingen. Offentliga tjänster är en back-up. De får inte vara styrande, anser han.
Fast även om det är kul att spekulera betonar han att frågan inte är mogen.
Ansvarskommittén lägger knappast något förslag förrän till våren 2007 och garanterat inte före valet 2006. Sedan dröjer det ytterligare några år innan några länsgränser kan dras om.
- Jag vill bygga på konkreta samarbeten. Huruvida det suddar ut länsgränser är en annan sak. Allt måste göras stegvis.
- Jag pratade med Mats Svegfors senast för bara några veckor sedan och jag känner mig helt trygg i de här frågorna, säger Gerhard Larsson.

Mer läsning

Annons