Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solsken viktigt för att undvika benskörhet

Brist på sol är en av bovarna bakom folksjukdomen benskörhet.
Mer än 300 000 svenskar lider av åkomman som orsakar över 70 000 frakturer årligen.

Annons
Solen är nämligen vår viktigaste källa till vitamin D som i sin tur gör att kalcium vi äter, som är benstärkande, kan tas upp i tarmen.
 D-vitamin är oerhört betydelsefullt för skeletthälsan, säger Ewa Waern, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och expert på benskörhet.
Waern talade vid ett symposium om benskörhet i Stockholm på fredagen. Hon beskriver läget vad det gäller äldre och benskörhet som allvarligt.

Brist på D-vitamin
 Vi har sett en katastrofal ökning av antalet frakturer sedan 1950-talet, påpekar hon.
 Det beror delvis på livsstilsfaktorer och att vi lever längre nu.
Men brist på D-vitamin är också en viktig komponent, enligt Waern. D-vitamin finns naturligt i vissa livsmedel (som fet fisk, lever och ägg) men den viktigaste källan är solen. Människan har nämligen ett förstadium till vitamin D i huden och för att aktivera detta krävs solstrålar med en viss våglängd, det vill säga när solen står högt på himlen. Processen sätts i gång av solstrålarna, sedan förs förstadiet till levern, där det omstruktureras, och till njurarna där vitamin D slutligen bildas.
Enligt Waern räcker det med en kvarts kvalitativt solljus på händer, underarmar och ansikte om dagen under sommarhalvåret. Då skapas vitamin D och reserver som kan användas under vintern, då solljusbaserad vitamin D inte bildas i Sverige eftersom solen står för lågt.
 Frakturer som beror på benskörhet är dubbelt så vanliga i Sverige som i Frankrike, påpekar Olle Svensson, professor vid Norrlands universitetssjukhus, som också deltog i symposiet.

Medicin krävs
Om en person har vitamin D-brist bryter kroppen ner skelettet för att få upp halten av kalcium i blodet. Detta är ett vanligt scenario bakom benskörhet. Vid utvecklad benskörhet krävs dock läkemedel både medicin som "stänger av" nedbrytningen av skelettet samt påfyllning av kalcium och vitamin D och ändrad livsföring. Sådan behandling efter ett första benbrott minskar risken för en andra fraktur med 50 procent, enligt Svensson.

Mer läsning

Annons