Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommaren – en tid utan alla "borden" och "måsten"

Annons

Hej dåligt samvete! Så du är här igen. Fast vid det här laget borde jag kanske vara van.

Jag lever med konstant dåligt samvete. Och det blir extra illa den här tiden på året, på sommaren.

Jag borde städa. Jag borde VERKLIGEN städa. Om jag inte vill ha damm upp till knäna när jag kliver innanför dörren eller är beredd att anlita en städfirma för att gno bort all min smuts framåt hösten.

Jag borde handla, så jag kan laga mat. Och jag borde verkligen laga mat. Så att jag slutar äta snabbmat och om och om igen falla för frestelsen att äta ute. I alla fall om jag vill ha pengar kvar till annat än mat.

Jag borde ha låtit bli den där glassen. Jag borde ha tvättat i stället för att köpa nya underkläder, jag borde ha diskat i stället för att se ett serieavsnitt till. Och ett till. Och ett till.

Jag borde ha tränat i stället för att fastna på internet, jag borde inte ha sovit så länge, jag borde ha låtit bli att köpa den där sista ölen.

Det finns så mycket jag borde ha gjort.

Eller inte borde ha gjort.

Eller borde göra.

Avsluta alla påbörjade projekt som ligger utspridda över lägenheten och hånar mig, till exempel. Skriva dessa krönikor med bättre framförhållning. Styra upp mitt liv i stället för att göra "vilken karaktär är du i Game of thrones"-tester.

På sommaren är det extra lätt att strunta i alla dessa "borden". Det är extra lätt att vilja vara utomhus hela tiden, att vara spontan med nära och kära och att byta den där tvättiden mot en grillning och ett kvällsbad vid Sidsjön. Extra lätt att skippa träningen och ta ett glas vin till. För det är ju sommar. Och semester.

"Det blir ändring sen."

På sommaren brukar jag strunta i alla "borden", hänga på när det händer något kul och slösa bort så få soliga dagar som möjligt på att göra "borde"-grejer inomhus. Men så får jag då dras med det där gnolande dåliga samvetet i bakhuvudet.

"Det blir ändring sen."

Men! Min nya inställning är att det kanske inte alls blir ändring sen. Jag kanske även i höst tar ett glas extra vin i stället för att träna, slöhänger med vänner i stället för att tag i den där disken eller matlagningen eller städningen.

Och om jag mår bra av att jag göra det jag känner för just nu, för stunden – då ska jag låta mig göra det. Den enda som sätter "borden" på mig är jag själv.

Jag tror inte att jag är ensam. Jag tror att fler ibland låter sig dras med av på gränsen till oansvarig spontanitet, av sommar, sol och semester.

Fortsätt så! Ni mår ju bra av det.

Linette Israelsson, ST-journalist med stökigt hem och ett berg med disk

Mer läsning

Annons