Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarvärmen gynnar bryggerierna

Annons
Det finns inga uppgifter om att svenskar skulle ha dödats eller skadats under bombvågen i London på torsdagsmorgonen, uppgav UD:s presstjänst under eftermiddagen. Det är enligt UD en nästan omöjlig uppgift att uppskatta hur många svenskar som finns i Londonområdet just nu.
UD uppger att departementet fått många samtal med förfrågningar om svenskar men att den konsulära avdelningen än så länge klarar av dem med befintlig personal. Svenska kyrkan i London har däremot varit nerringd.
Börserna föll kraftigt efter explosionerna i London. Samtidigt rasade räntorna och oljepriset medan kronan försvagades.
De europeiska aktiebörserna föll omedelbart efter uppgifterna om att en explosion inträffat i Londons kollektivtrafik. Brittiska pundet och dollarn försvagades.
De svenska marknadsräntorna föll. Reseföretagen hörde till de branscher som påverkades mest på Stockholmsbörsen.
Flygbolagen ställer inte in några avgångar till London på grund av torsdagens attentat.
SAS avvaktar besked från svenska och brittiska myndigheter. Passagerare som inte vill resa till London kan boka om sina biljetter.
Även Ryanair, som är det marknadsledande flygbolaget på trafiken mellan Sverige och London, flyger som vanligt.
Varje år besöker 1,4 miljoner svenskar den brittiska huvudstaden. Hur många svenskar som är där just nu är inte känt.
En apatisk asylsökande pojke från Uzbekistan och hans familj får stanna i Sverige. Men regeringens vägledande beslut betyder inte att alla apatiska barn får uppehållstillstånd - varje fall ska bedömas individuellt.
 Regeringens beslut säkerställer att de sjukaste barnen kommer att få stanna i Sverige, säger migrationsminister Barbro Holmberg.
Större hänsyn ska tas till hur barnet påverkas av en avvisning.
 Man kan säga att det är en utvidgning av praxis, säger Holmberg.
En 62-årig man sköts till döds och en 32-årig man skadades allvarligt i ett skottdrama på Södergatan i Malmö vid 14-tiden på torsdagen. Vid dramat skadades även en äldre kvinna lindrigt. Enligt vittnen avlossades tre till fyra skott.
Den döde blev liggande på den folktäta gågatan medan polisen spärrade av området. Trots många vittnen var det oklart om det var frågan om en eller två gärningsmän. Sent på torsdagen var ännu ingen misstänkt gripen. Den döde är känd av polisen sedan tidigare.
Den åtalade 43-åringen bör dömas till tolv års fängelse för kidnappningen av Fabian Bengtsson anser åklagaren.
 Kränkningen av Fabian Bengtsson saknar motstycke, sade kammaråklagare Peter Larsson.
Tillsammans med kammaråklagare Håkan Larsson höll han slutanförande i Göteborgs tingsrätt på torsdagsförmiddagen.
När det gäller mannens kumpan, 25-åringen, godtar åklagaren att hans delaktighet är mindre framträdande, men han vill inte ta ställning till om det ska påverka straffets längd.
Tre unga män åtalades på torsdagen för det brutala överfallet på en 29-årig man på Kungsgatan i Stockholm i början av maj. Misstankarna mot dem gäller i första hand mord, alternativt grov misshandel och vållande till annans död. Männen har medgett att de var på platsen men förnekar brott.
Upprinnelsen till mordet var att två av männens setts stå och urinera i en port. En vän till 29-åringen påpekade det olämpliga i det. Männen sprang efter 29-åringen och sparkade honom till döds.
Var tredje ungdom mellan 16 och 20 år accepterar svartsprit, visar en enkät från Alkoholkommittén. Samtidigt ser polisen i Malmö allt oftare ungdomar som langare.
Enligt Malmöpolisen väljer de vuxna langarna ut en i ungdomsgänget som fungerar som distributör. Ungdomarnas breda kontaktnät utnyttjas och den vuxne löper mindre risk att åka fast.
Den unge langaren lockas inte i första hand av pengar utan snarare av att få en viktig roll i kamratgänget.
Kraven för att få ta DNA-prov av misstänkta brottslingar sänks kraftigt.
För att hamna i DNA-registret i dag krävs att den misstänkte riskerar eller dömts till minst två års fängelse. I fortsättningen ska alla som är skäligen misstänkta för ett brott som kan ge fängelse kunna DNA-testas. Dessutom ska alla som dömts till ett strängare straff än böter DNA-registreras, enligt en lagrådsremiss som regeringen beslutade om på torsdagen.
Forskare bekräftar att fågelinfluensan kan spridas över jorden av vilda flyttfåglar. Svenska experter ser över beredskapen men ser ingen akut risk för en stor epidemi.
Två forskarlag har funnit att 6 000 vilda flyttfåglar vid den kinesiska sjön Quingha har dött av fågelinfluensan de senaste månaderna. Det är första gången forskare konstaterat att viruset H5N1 har drabbat vilda fåglar.
Feminismen har råkat ut för ett bakslag, men den mobiliserar och nästa steg blir otroligt mycket större, säger förre jämställdhetsminister Margareta Winberg, som hamnat mitt i stormens öga.
Winberg höll id en presskonferens i Visby på torsdagen fast vid att det inte finns något samband mellan ökad jämställdhet och minskat kvinnovåld. Feminismens starka frammarsch blev för utmanande och hotande, då sätter motkrafter in, konstaterar Winberg.
Dataintrång hos företag och myndigheter går ofta polisen förbi. Många vill undvika negativ uppmärksamhet för sina säkerhetsbrister och struntar i att anmäla.
I en Temoundersökning uppger mer än var fjärde organisation att de drabbats av ett allvarligt IT-angrepp det senaste året. Men endast fyra procent av de drabbade polisanmälde händelsen.
Polisen vill se fler anmälningar för att bättre kunna bekämpa IT-brottsligheten.
Universitetssjukhuset i Lund har genomfört den första transplantationen av en lunga som restaurerats utanför kroppen. Metoden betyder att fler lungor kan bli aktuella för transplantation.
I maj skedde transplantationen på en 70-årig man. Patienten har återhämtat sig väl. I genomsnitt donerar runt 100 hjärndöda patienter lungor varje år, men bara 20 procent av dem kan användas. Förhoppningen är att hälften ska kunna användas med metoden .
Odödliga Stradivariusklanger ur en senväxt jämtländsk gran? Omöjligt behöver det inte vara. Vid Mittuniversitetet i Östersund pågår jakten efter fiolbyggnadskonstens hemliga kod.
Där försöker docenterna i datorstödd maskinkonstruktion, Mats Tinnsten och Peter Carlsson, att med hjälp av sina kunskaper och metoder upprepa vad italienaren Antonius Stradivarius (1644-1737) gjorde. Av de över 1 000 instrument som han byggde återstår cirka 650, musikinstrumentens verkliga dyrgripar.
Matpriserna fortsätter att sjunka i hela landet. Allra mest har de sjunkit det senaste året i Stockholms län, som tidigare haft de högsta priserna. Det visar den sedvanliga årliga undersökning av Pensionärernas Riksorganisation, som presenterades på torsdagen.
I år är det genomsnittliga priset för varukorgen med 60 olika varor i hela landet 1 501 kronor. En minskning 2,9 procent mot förra året. Orsaken till prisraset tros vara den hårda konkurrensen från lågprisbutiker.
Ungefär 800 000 hushåll anlitar varje år hantverkare för tjänster i hemmet eller i sommarstugan. Vart femte av dessa hushåll köpte tjänsten svart. Sveriges Byggindustrier (BI), som står bakom enkäten bland 2 000 hushåll, vill permanenta rot-avdraget.
 Förmodligen är detta i underkant, tror BI:s vd Bo Antoni.
Hur många hantverkare som jobbar svart är däremot svårare att uppskatta:
 Men det är tyvärr ganska omfattande, säger Antoni.
Rekordmånga resenärer tog flyget i juni, visar en sammanställning som Svenskt Flyg gjort. Europatrafiken och den kraftiga konkurrensen på inrikesmarknaden förklarar uppgången.
Nästan tre miljoner resenärer valde flyget under juni. Sammanställningen gäller både Luftfartsverkets och landets kommunala och privatägda flygplatser.
Under juni ökade antalet passagerare med 7 procent och hittills i år är uppgången 5,4 procent.
Electrolux säljer sin tillverkning av vitvaror i Indien, som har gått med förlust i flera år. Bolaget har försökt att få den lönsam, utan att lyckas.
 Genom den här försäljningen slipper vi framtida förluster i Indien, säger presschefen Jacob Broberg till TT.
Köpare är konkurrenten Videocon, som också får licens att använda varumärket Electrolux i Indien under fem år.
Verksamheten omsatte runt 550 miljoner kronor i fjol och gjorde en förlust på cirka 100 miljoner kronor.
Kreditkortsföretaget Eurocards reklam lockar till impulsköp, anser Konsumentombudsmannen som stämmer Eurocard för att bryta mot god sed i sin marknadsföring.
Eurocards annonser och tv-reklam uppmanar konsumenterna att göra dyra impulsköp på kredit, tycker KO.
Eurocard riskerar därmed att dömas att betala vite som kan landa i storleksordningen 400 000 kronor om bolaget fälls. Eurocard tycker dock att KO gör en felaktig bedömning av bolagets olika kampanjer.
Vatten- och ölförsäljningen tog fart när värmen kom. Både bryggerikoncernen Kopparberg och Spendrups ökade försäljningen i juni jämfört med i fjol. Det är sommarvärmen som ligger bakom framgången.
Hos Kopparberg gick läskförsäljningen upp när nya smaker lanserades.
För Spendrups del minskade däremot försäljningen av läsk med fyra procent. Debatten om socker och fetma ligger, enligt vd Jens Spendrup, bakom det minskade intresset.

Mer läsning

Annons