Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spaning efter skogsbränder i Medelpad

/
  • Röken ligger tät i Stöde. I nuläget tror man att det rör sig om rök från branden i Sala.

I Stöde kommer flera rapporter om att det ligger rök i luften.
– Den är stickande och luktar mycket, säger en stödebo till Sundsvalls tidning.
Röken tros i nuläget komma från den stora skogsbranden i Sala.

Annons

Räddningstjänsten letar just nu efter två inrapporterade skogsbränder i Medelpad – dels i Paljakka i Lidenområdet och dels i Stormyran vid Hälsingegränsen.

– Det är privatpersoner som ringt in, säger Tomas Öhrn, inre befäl vid räddningstjänsten.

Om det rör sig om bränder var fortfarande vid 11-tiden oklart. I fallet med larmet från Lidenområdet så konstaterar Tomas Öhrn att det finns risk.

– Där rapporterar man in om röklukt som tilltar, säger han.

Samtidigt finns misstanlar om att det kan vara ett luftlager med röklukt från den mycket omfattande skogsbranden i Västmanland som tagit sig in även över Medelpad och kanske även ända upp till Ångermanland.

– Vi misstänker att det kan vara ett röklager som ligger i luften från Salabranden, säger Kenneth Fredriksson, insatsledare på räddningstjänsten, till allehanda.se.

Läs mer här:

Bland annat Sollefteåtrakten har det rapporterats in larm om röklukt. Enligt SOS Alarms händelserapport ska dock även rök ha siktats där.

Söder om Medelpadsgränsen och särskilt i de södra delarna av Hälsingland är röklukten från skogsbranden i Västmanland påtaglig, enligt helahalsingland.se.

Läs mer här:

Räddningstjänsten i Sundsvall har också skickat personal och pumpar för att undsätta den hårt ansträngda räddningspersonalen, som bekämpar skogsbranden i Västmanland. Där närmar sig branden Dalarna och förberedelser av evakuering pågår.

Läs mer här och här:

Enligt SMHI så är brandrisken i skog- och mark i Medelpad störst utmed kusten. På vissa håll bedöms det vara extremt torrt i marken.

Mer läsning

Annons