Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spannmålsodlingarna breder ut sig

Majsåkrarna växer i rekordtakt i USA och Sydamerika. Etanolbränslets framgångar eldar på utvecklingen. I Sverige väntas samma utveckling, fast då främst för vete- och kornodlingar.

Annons
USA väntas få den största majsskörden sedan andra världskriget i år. Utvecklingen pekar i samma riktning i andra ledande majsländer, som Brasilien och Argentina, rapporterar tidningen Wall Street Journal.
Den kraftiga ökningen av majsutbudet borde leda till ett prisras. Men när USA:s jordbruksdepartement gick ut med sin vårprognos för årets majsskörd i veckan blev det bara en marginell korrigering nedåt för terminskontrakten för majs på råvarubörsen CBT i Chicago.
Etanolsug
Bakom den stabila prisbilden ligger etanolsuget.
För odlarna är utvecklingen givetvis välkommen. Men för de som använder majs som råvara till annat än etanol – som uppfödare och livsmedelsproducenter – finns en baksida.
Inte minst oroas många för följderna av om skörden slår fel och majspriserna skjuter i höjden.
På Lantbrukarnas riksförbund (LRF) följer man utvecklingen i USA med största intresse.
– På sikt är det delvis samma konflikt här, mellan bröd och drivmedel, säger Lars Höök, LRF:s presschef.
I dagsläget efterfrågas omkring 270 miljoner liter etanol per år i Sverige. Fyra femtedelar importeras. Det inhemskt producerade kommer främst från vete, korn och rågvete.
Fyrdubblat
Nästa år räknar etanolindustrin med att efterfrågan i Sverige nästan har fördubblats, varför Lantmännen har satsat en miljard kronor på att fyrdubbla produktionen på landets enda spannmålsbaserade etanolfabrik i Norrköping.
När utbyggnaden är klar 2008 behövs omkring 550 000 ton spannmål per år till fabriken.
Enligt Erik Herland, näringspolitisk talesman för Lantmännen Energi, som driver etanolfabriken, är dock utrymmet för ökad svensk spannmålsproduktion stor.
– Potentiellt finns det naturligtvis en konflikt mellan olika typer av användare av spannmål, inte minst om all olja på sikt ska ersättas. Men i ett svenskt perspektiv har vi över 300 000 hektar jordbruksareal som inte används, som ligger i träda, säger han.
Förhållandena är enligt Herland snarlika i USA.

Mer läsning

Annons