Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelet om Sundsvall

/
  • Spelet om Sundsvall är en del av årets kampanj som ska få utflyttade Sundsvallsbor att flytta hem. Men varken Elin Frid eller Jenny Gustafsson lockas tillbaka av spelet.

Kan kommunens Sundsvallsspel locka hem några utflyttare? — Hm, säger Jenny Gustafsson, utflyttad Sundsvallsbo. Hon kastar tärningen och finner att spelet har en något avog inställning till Stockholm, staden som hon har lärt sig att älska.

Annons
Det har gått fem år sedan Jenny Gustafsson flyttade från Sundsvall. Med sin stora, omfångsrika sångröst.
Och är rätt nöjd där hon sitter, på Montelius väg på Söder i Stockholm. Riddarfjärden glittrar i solskenet och hela den pulserande stan ligger framför hennes fötter.
Till vardags jobbar hon på Pressbyrån. Hon bor i Västerhaninge med bästa kompisen Ibbe, en ung rottweiler på 50 kilo, som gärna tuggar i sig både det ena och andra. Senast var det några ansökningshandlingar som gick åt.
Sången då?
Ligger lite lågt med den just nu. Men jag har två mindre studiojobb som jag ska göra nu.
På bordet ligger \"Spelet om Sundsvall\", där man ska samla på drakbilder. Den som har flest vinner. Tärningen rullar över spelplanen. Och budskapet är enkelt. I Sundsvalls är allt bra, i Stockholm är det sämre. Exempelvis luften.
Motspelare är Elin Frid. Båda gick estetprogrammet på Hedbergska skola i Sundsvall och båda lämnade hemstaden efter studenten. Spelet får dem inte att längta tillbaka. Inte det minsta. De blir snarare lite provocerade av spelets negativa ton gentemot Stockholm.
Det förändrar ingenting för mig. Att flytta till Stockholm är det bästa jag har gjort! Jag behövde se något annat än Bergsåker och Sundsvall, säger Jenny.
Hon har flera Sundsvallskompisar som har flyttat till Stockholm.
Många av dem har faktiskt flyttat tillbaka igen.
Men varken Jenny eller Elin har några planer på att återvända. De har sitt i Stockholm nu.
Finns det inget som drar i Sundsvall?
Jo. Där finns min familj och det är jätteroligt att komma hem till Gatufesten och träffa allt folk, och jag kan sakna alla mina musikervänner, säger Jenny.
Och Elin vill gärna flanera lite på stan med sonen Oscar, 11 månader. Det får räcka så.
Årets Sundsvallskampanj är inte bara ett spel. En särskild tidning har tryckts och skickats ut till 4 500 utflyttade Sundsvallsbor.
Jenny fick ingen. Inte Elin heller.Mer läsning

Annons