Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSI avråder från att sola i solarier

Nu skärper de nordiska strålskyddsmyndigheterna tonen och varnar för solariesolning.

Annons
På måndagen kom Statens strålskyddsinstitut (SSI) tillsammans med övriga nordiska strålskyddsmyndigheter med en generell avrådan från att sola i solarier.
 Solariesolandet tycks vara på uppgång och ökar. Vi avråder egentligen alla, men i synnerhet unga individer och människor som har mer eller mindre svårt för att bli bruna i den naturliga solen, säger Ulf Wester, strålskyddsinspektör vid SSI, till TT.
Han hänvisar till en studie som gjordes för några år sedan i Stockholmsområdet som visade att det var vanligt att människor blev överexponerade och röda även solariesolning.

Antal fall ökat
De senaste decennierna har antalet fall av hudcancer ökat, det är den ultravioletta strålningen som ökar risken för hudcancer.
Solen är den största källan till ultraviolett strålning, men enligt SSI bidrar solarier till att öka risken. Det gäller speciellt för dem som regelbundet använder solarier.
SSI har tidigare avrått människor som är yngre än 18 år samt de med ljus och känslig hud från att använda solarium, men nu skärps alltså tonen.
Ulf Wester råder dem som tål sol bättre och trots allt väljer att sola i solarium att se till att dosen av ultraviolett strålning blir så låg som möjligt.

Fel väg
Den generella avrådan förbluffar branschorganisationen Svensk solarieförening. Föreningens vd Magnus Frantzell säger till TT att det är helt fel väg att gå att minska risken för hudcancer.
 Vi är av uppfattningen att det är bättre att inrikta sig på att tala om för folk hur de ska sola för att sola på rätt sätt, säger han.
Frantzell pekar på att det är viktigt att människor solar enligt de instruktioner som finns.
 Att man tar hänsyn till sin hudtyp och att man håller sig till de tider som finns.

Mer läsning

Annons