Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSU-striden trappas upp

Förre samordningsministern Jan Nygren hade tackat ja till att leda en kommission för att försöka rädda SSU från att slitas sönder av interna konflikter.
Men falangerna kunde inte ens komma överens om namnen i "framtidskommissionen" och striden går nu vidare.

Annons
I en debattartikel i Dagens Nyheter på fredagen krävde en rad SSU:are, däribland sju distriktsordförande, att nuvarande SSU-ordföranden Ardalan Shekarabi avgår.
Men Shekarabi avvisar kravet och ställer upp till omval i augusti.
 Frågan om det framtida förtroendet för mig ska avgöras av ombuden vid SSU:s kongress, säger han till TT.
I över tio år har vänstern/traditionalisterna slagits mot högern/förnyarna i SSU. Avslöjandena om ekonomiska oegentligheter i samband med valet av Shekarabi till ordförande 2003 har skärpt motsättningarna.

"Kommer undan"
Genom komplicerade ekonomiska transaktioner fördes pengar över från en central SSU-fond till Shekarabis personvalskampanj. I den revision som gjordes konstaterades att ord stod mot ord. Shekarabi fick kritik för att ha "agerat olämpligt och med bristande omdöme", men han fick fortsatt förtroende av förbundsstyrelsen.
"Resultatet blir att de skyldiga kommer undan", skriver kritikerna i debattartikeln. De anklagar förbundsledningen för centralstyrning, genom att "prioritera högt medlemsantal framför verksamhet, påkostade kampanjer i stället för ideologiska studier och säkrade karriärer i stället för samhällskritik".
Shekarabi får stöd av tio distriktsordföranden. De anser att avgångskravet är ett "utspel från en kampanjgrupp som har som mål att mygla bort Shekarabi".

Hårdare klimat
Nyligen föreslog förbundsledningen att styrelsen skulle tillsätta en framtidskommission med Jan Nygren som ordförande för att lösa konflikterna. Nygren var ordförande i SSU 19781984.
 Med min erfarenhet kändes det självklart att tacka ja, men det tycks ha runnit ut i sanden, säger Nygren till TT.
Även under hans tid förekom motsättningar. Det löstes med att Bo Bernhardsson, som tillhörde motståndarsidan, blev förbundssekreterare.
 Men jag har en känsla av att det är tuffare i dag, säger Nygren.
Båda sidor ville ha en kommission. Men det räckte inte.

Sätta gränser
 Det finns en grupp som hela tiden vill förstöra och sabotera, säger Anna Sjödin, som stöder Shekarabi.
Hon anser att en kommission "måste tala om var gränserna går i SSU, till exempel att det inte är okej att bära röda stjärnor som är Ung Vänsters kommunistsymbol".
 Jag hoppas fortfarande att det kan tillsättas en kommission. Motsättningarna har definitivt gått för långt, säger Jens Lundberg, från andra falangen.
Partiet har inga planer på att ingripa, enligt vice partisekreterare Håkan Juholt.
 Vi kan inte klampa in. Men det är tråkigt med denna ständigt återkommande strid.

Mer läsning

Annons