Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ST synar Sundsvalls slutna sällskapMän med höga mål jubilerade

/
  • Firandet inleddes med altarbygget i ordenssalen. Personerna från vänster: inre vakt Kjell Skogh, ceremonimästarens tekniske medhjälpare Bernt Strömberg, härold Bert-Ove Karlsson, biträdande stormarskalk Peter Björnulfson, härold Kjell Öberg, storsiren Lars Fryklund, härold Hans-Åke Öberg, distriktstorsiren Göte Zetterberg, härold Lennart Bjärmkvist, organist Peter Magnusson, ceremonimästare Bernt Jangvall och yttre vakt Gösta Malmrot.
  • Storsiren Lars Fryklund delade ut jubelveterantecken till Lars Östling, KG Sjöberg och Evert Karlsson, som varit med i 50 år.

De har funnits länge men vi vet inte så mycket om dem. En del av dem träffas enbart för sitt höga nöjes skull. Andra har som mål att utvecklas som människor. I helgen firade Odd Fellow 100-årsjubileum i Sundsvall.

Annons
Ordenssällskap eller gillen härstammar från medeltidens skråväsen, då människor inom olika hantverk samlades för att se om sina intressen.
Odd Fellow är i dag Sveriges största ordenssällskap med 40 000 medlemmar. Odd Fellow bildades 1780 i England och kom till Sverige 1884. Endast 22 år senare fick Sundsvall sin loge B 38 Vintergatan.
Till hundraårsjubileet i lördags kom brödraloger från Vasa och Trondheim. Dagen inleddes med altarbyggesceremoni i ordenssalen på Köpmangatan. Därefter åkte herrskapet till Södra berget för att inta en jubileumsbankett där menyn var densamma som vid institueringsmiddagen 1906. Herrarna var klädda i mörka kostymer och damerna i kort rebeckadräkt.
KG Sjöberg, Lars Östling och Evert Karlsson fick jubelveterantecken eftersom de varit med i 50 år och Bernt Strömberg, som varit med i 25 år, fick veterantecken. Det brukar vara döden som skiljer oss åt. Det händer att någon går ur på grund av arbete eller flytt men det är mycket sällsynt, berättar Jan Eric Nyberg.
Han gick med i föreningen 1974.
Vad har medlemskapet betytt för dig?
Jag känner att jag får ge uttryck för de värderingar jag har och får träffa likasinnade. Man växer i sin uppfattning. Det är otroligt fin gemenskap, väldigt stimulerande.
Men är ni inte ett utdöende släkte?
Medlemsantalet minskar inte men ökar inte heller så mycket. De som är i 35 40 års åldern är mitt i karriären och har inte tid. Vi har funnits i århundraden och lever fortfarande lika friskt. Snart ska vi renovera ordenshuset för framtiden, säger Jan Eric Nyberg.
Gemensamt för ordenssällskapen är att de har slutna tillställningar. Vem som helst kan inte beträda en ordenssal. För att veta vem som bankar på dörren har Sundsvallslogen en liten tittlucka på dörren, som snabbt dras igen om besökaren inte kan lösenordet.
Men en sådan gest får kanske inte misstolkas som ovänskap. Odd Fellow tror på alla människors lika värde och ledorden är vänskap, kärlek och sanning. Medlemmarna träffas två gånger i månaden och utbildningen sker i steg. De olika stegen kallas grader. Ritualer, tecken och lösenord är hemliga.
Varje ritual går ut på att lära ut vad vänskap, kärlek och sanning går ut på, att skapa kunskap och förståelse, säger Åke Bodvill som stigit snabbt i graderna. Han är ex övermästare, trots att han varit med bara tio år.
Odd Fellow orden bedriver stor humanitär verksamhet. I lördags gav Odd Fellow en gåva på 10 000 kronor till Hospice.

Mer läsning

Annons