Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadigt växande vargstam

Vinterns varginventering är klar.
Resultatet visar att Sverige nu har runt 370 vargar - varav cirka 50 av dessa delas med Norge.

Annons

De senaste tio åren har vargstammen vuxit med omkring 15 till 16 procent och under vintern 2013/2014 dokumenterades 40 valpkullar i Sverige och Norge. Den totala populationen i Skandinavien beräknas i dag till 400 vargar, varav omkring 370 finns i Sverige.

Enligt naturvårdsverket har inaveln i den skandinaviska vargstammen minskat under de senaste åren, men det finns fortfarande stora problem med inavel.

Inventering och övervakning av varg sker huvudsakligen från första oktober till sista februari varje år. Inventeringen är en viktig byggsten för en ansvarsfull och långsiktig viltförvaltning.

─ Syftet är att följa antalet vargar i populationen så att vi kan göra jämförelser från år till år. På så sätt kan vi se utvecklingen i vargstammen, säger Mark Marissink, chef för enheten för natur och biologisk mångfald på Naturvårdsverket.

Allmänheten spelar också en viktig roll i inventeringarna, för ju fler som hjälper till att rapportera in rovdjursobservationer ju bättre inventeringsresultat blir det.

I databasen Skandobs, eller via mobilappen Skandobs Touch, kan allmänheten lägga in sina observationer.

Mer läsning

Annons