Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starkare industrikonjunktur i mars

Industrikonjunkturen förstärktes något i mars och läget på arbetsmarknaden förbättrades rejält.

Annons
Inköpschefsindex, som speglar konjunkturen inom industrin, steg från 55,6 i februari till 56,6 i mars.
"Det innebär att den svenska industrikonjunkturen är fortsatt stabilt förankrad i tillväxtzonen", skriver Föreningssparbanken och I & L, som tar fram inköpschefsindex i rapporten.
Inköpschefsindex bygger på intervjuer med cirka 200 inköpschefer inom tillverkningsindustrin. Ett indextal över 50 anses tyda på tillväxt inom industrin.

Inget lyft
Men trots förbättringen under mars finns det inga tecken på förnyad kraft i industrikonjunkturen.
Under mars lyfte industriföretagens orderingång och det var framför allt orderingången från hemmamarknaden som förbättrades rejält. Orderingången från exportmarknaden var relativt bra. Däremot sjönk företagens orderstockar till den lägsta nivån sedan september 2003.
Delindexet för industriföretagens framtidsutsikter var något lägre, jämfört med de tre senaste månaderna.

Ljusning på arbetsmarknaden
Sysselsättningen är på väg uppåt och delindexet för sysselsättningen steg från 50,8 i februari till 55,1 i mars. Det är den högsta nivån på nästan fem år.
Men samtidigt varnar Föreningssparbanken och I & L för att globaliseringen och den hårda internationella konkurrensen kommer att tvinga företagen till fortsatta rationaliseringar.
I övriga Europa går det fortsatt trögt för industriföretagen. I både Tyskland och Frankrike föll inköpschefsindexen till nivåer på drygt 50.

Mer läsning

Annons