Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stärkt rätt att döda i självförsvar i Florida

I den amerikanska delstaten Florida stärktes på tisdagen den enskildes rätt att döda i självförsvar. Kritiker befarar att lagändringen banar väg för en vilda västern-mentalitet, där människor skjuter först och frågar sedan.

Annons
Floridaguvernören Jeb Bush, bror till presidenten George W Bush, undertecknade lagen som ger människor rätt att döda i självförsvar, utan att först ha försökt fly undan.
Liksom i många andra stater har Floridas domstolar sedan tidigare slagit fast att människor har rätt att försvara sig i sina hem. Floridas domstolar har utökat den praxisen till att gälla även anställda som hotas på sina arbetsplatser och bilister som attackeras i sina bilar.
På offentliga platser har domstolarna förutsatt att offren åtminstone måste försöka fly innan de använder sig av dödligt våld. Den nya lagen undanröjer kravet på flyktförsök, om personen i fråga har rimliga skäl att frukta för liv och hälsa.
Anhängare till den nya lagen anser att den bara är en logisk utvidgning av tidigare lagar.
 Att hävda att du inte ska kunna försvara dig mot en våldtäktsman som försöker dra dig in i en gränd eller mot en bilkapare som försöker slita ut dig ur bilen är nonsens, sade Marion Hammer, tidigare ordförande i vapenlobbyn National Rifle Association.
 Förmågan att skydda sig själv, dina barn eller din maka är viktig, oavsett var du befinner sig.
Kritiker befarar att människor nu kommer att dödas för struntsaker.
 Allt den här lagen kommer att åstadkomma är att sälja mer vapen och möjligen förvandla Florida till OK Corral, sade demokraten Irv Slosberg, i en debatt nyligen i delstatskongressen om lagförslaget.

Mer läsning

Annons