Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statligt brandflyg återinförs i sommar

Det statliga brandflyget kommer tillfälligt att återinföras i södra Sverige i sommar. Anledningen är oron för svårsläckta bränder i skogarna efter stormen Gudruns framfart.

Annons
Stormen ställde till med stor förödelse när den drog fram i januari i år. På grund av de stora mängderna brännbart material som kommer att ligga kvar i skogarna i sommar bedöms risken för skogsbränder som extra stor. Eventuella bränder kan också bli mycket svårsläckta.
 Det är en exceptionell situation som stormen har gett. Framför allt är det säkerhetsaspekterna. Om ris och virke skulle brinna och skogsbränder starta är det en mycket allvarligare situation än vid normala skogsbränder. Därför är det viktigt att man upptäcker bränderna i tid, säger försvarsminister Leni Björklund till Sveriges Radios Ekoredaktion.
Sedan början av 1960-talet har statligt skogsbrandflyg bevakat de svenska skogarna för att spana efter rökslingor. Men för två år sedan upphörde spaningen eftersom Räddningsverket saknade pengar till verksamheten. Men efter vädjan från representanter för de stormdrabbade länen har regeringen beslutat att i sommar tillfälligt återinföra flygbevakningen.
 När den stormfällda skogen ligger som den ligger är det inte lätt att ge sig in med räddningspersonal för att släcka bränder. Det är därför man vill upptäcka dem i tid, säger Leni Björklund.

Mer läsning

Annons