Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statsanställd använde 78 000 av arbetsgivarens kronor

Mannen tankade privat med myndighetens kort och passade även på att köpa varor till sig själv.
Sammanlagt handlar det om över 78 000 kronor som den anställde ska ha snuvat sin arbetsgivare på.

Annons
46-åringens personliga tankkort försvann och han fick ett nytt av arbetsgivaren. Mannen ska sedan ha tankat 7 226 liter bensin och köpt tillbehör för över 17 000 kronor på det försvunna kortet. Han har setts med jeepdunkar i sin privata bil, dunkar som han fyllt med bensin och försökt gömma under en filt.
De misstänkta brotten ska ha begåtts under 2003 och fram till mitten av 2004, både före och efter ordinarie arbetstid.
På arbetsplatsen anades oråd och en egen undersökning inleddes, snart stod det klart att mannen använt det kort som anmälts som försvunnet. Han konfronterades och ombads lämna ifrån sig sitt kort eftersom man ville se om han hade det. Till en början nekade han.
När ingen förklaring kunde ges gjordes en anmälan till personalansvarsnämnden och vidare en polisanmälan.
Senare har mannen erkänt, men han anser att inköp för 2 326 kronor gjorts till tjänstebilen och ska räknas bort från summan.
46-åringen har berättat att han passade på att behålla fordonskortet för att använda det privat, till sin egen bil. Han trodde inte att någon skulle märka något, till en början gick det bra och han fortsatte. Han brukade tanka sin egen bil och fylla på dunkar för att förse skoter, båt och motorsåg med bränsle. Dessutom köpte han tillbehör som olja och glykol på kortet.
Mannen har jobbat för myndigheten i många år. Han har sagt att det var dumt att använda kortet och visat sig ångerfull. Men i och med handlingen har han missbrukat sin behörighet att företräda verket. Han anmäldes därför för bedrägeri och brottet rubriceras som behörighetsmissbruk.
46-åringen fick ta ut ledig tid med lön tills utredningen är klar. Han ombads lämna nycklar, telefon och tankkort på jobbet.

Mer läsning

Annons