Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnor runt knuten – men gladast är nog tv

/

Annons

Vi möter orienterare på väg till affären, ser simmare i Selångersån och upptäcker biljardspelare i gallerian. Men SM-veckan blev ändå till EM-veckan i tisdags. Och Brolin och gänget från VM 1994 får ursäkta, ett svenskt landslag i fotboll har inte varit så här intressant under min livstid.

Barnen bestämde redan på kvällen efter Sveriges finalseger mot Portugal att vi skulle åka till Stockholm dagen därpå för att ta emot U21-landslaget i Kungsträdgården. Samma barn har inte en enda gång bett om att få gå ut på stan för att titta på några SM-tävlingar i Sundsvall.

Det för tankarna till ett tv-inslag i veckan, härifrån SM. Jag minns inte vilken idrott det var men jag minns de tomma läktarna i bakgrunden och att jag påmindes om att SM-veckan, med sin brokiga samling idrotter, är en tv-idé från början.

För hur ska någon enstaka idrott, den enda mer obskyr än den andra, kunna dra någon egentlig publik? Särskilt när det samtidigt pågår tio andra tävlingar alldeles intill? Men det passar förstås tv-produktionen perfekt att ha allt på samma plats vid ett tillfälle. Det passar tv – och den arrangerande staden som får hyra ut rum, sälja mat och jobba med lite allt möjligt under några veckor.

Och inte mig emot. Jag går mycket hellre genom stan under en SM-vecka än någon annan vecka, även om ingen i familjen tittar på någon tävling. Sport kan man ju se på tv.

Eller vänta.

En kompis skulle vara ute och resa i Europa precis under U21-EM. För flera månader sedan berättade han att han köpt biljetter till några matcher. De kostade nästan ingenting. Jag lyssnade förstrött, tänkte på hur mycket annat det finns att göra i Europa än att titta på ungdomsfotboll. Först nu begriper jag vilket genidrag det där var.

Han fick vara med om något stort, innan det blev stort så att säga. Om några år, när Guidetti, Khalili och Lewicki dominerar svensk (senior)landslagsfotboll kan min kompis säga att han var där när det började. Det kommer inte jag att kunna säga ens om framtidens stjärnor som tävlar vid SM-veckan i Sundsvall, trots att de just nu är alldeles runt knuten.

Håkan Norberg

Håkan skriver och filmar, pratar och springer, äter och dricker. Ibland för att han måste, ofta för att han vill.

Mer läsning

Annons