Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stockasågens mark kan bli bostadsområde

Stocka vid havet kan få en enorm utveckling. Nye ägaren till den nedlagda Stockasågens industriområde, Christer Lundin, Harmånger, har börjat att planera för bostadsbebyggelse. Han har köpt området av Kenth Högströms Stocka Holding.

Annons
Det finns enorma möjligheter. Läget är det kanske bästa efter hela Norrlandskusten, säger han.
Området är på hela 25 hektar. En del utom det är sedan länge avstyckat, Fortums mark för kraftstationen och Stockholms Ångkols AB för del av hamnen. En rad byggnader finns kvar, bland annat det före detta justerverket där Lundin driver sitt företag Maskin & Marin samt pelletsfabriken.
På sikt, Lundin betonar på sikt, är det meningen att industriverksamheten ska ersättas av boende. Han tror på både åretrunt-boende och fritidsboende.
Det finns alternativ för den industriella delen.
Han har presenterat planerna för kommunen. Vid torsdagens sammanträde med byggnadsnämnden togs de upp men ännu fanns inget konkret att behandla. Det är inte klart hur många bostäder som man ska skissa för.
Det är en process som kommer att pågå under några år framåt, konstaterar Christer Lundin.
Viktiga frågor som el, vatten och avlopp och bredband är i hög grad lösta.
Strandskyddet är en het fråga i kommunen men största delen av den mark som beräknas att tas i anspråk är inte allmän i dag.
Christer Lundin har som företagare prisbelönats för sitt arbete med fiskeredskap som skyddar mot sälangrepp. På åretrunt-basis har han fem anställda inom företaget som fått en stark orderingång från Finland.

Mer läsning

Annons